Lehtikuva/Hoshang Hashimi

YK: Siviilejä kuolee sekä hallitusta vastustavien että sitä tukevien joukkojen uhrina.

Varhain tänä aamulla Afganistanissa Kandaharin ja Heratin välisellä tiellä kulkeneen bussin tielle osui tienvarsipommi. Räjähdyksessä kuoli ainakin 32 ihmistä ja 17 loukkaantui. Kaikki kuolleet ja loukkaantuneet olivat siviilejä, pääasiassa naisia ja lapsia. Kolme päivää sitten 20 ihmistä kuoli ja lukuisat loukkaantuivat varapresidenttiehdokkaan poliittiseen toimistoon kohdistuneessa iskussa.

Viime päivien uhrit eivät ehtineet tilastoihin, jotka YK eilen julkaisi Afganistanin sodassa vuoden ensimmäisellä puoliskolla kuolleista ja vammautuneista ihmisistä. Niiden mukaan vuoden 2019 ensimmäisen kuuden kuukauden aikana kuoli 1 366 siviiliä ja 2 446 loukkaantui. Heinäkuussa luvut nousevat taas kymmenillä.

Viime vuoden vastaavan ajankohdan huippulukemista siviiliuhrien määrä laski yli neljänneksellä. Laskua oli kuitenkin vain Talebanin ja muiden hallitusta vastustavien joukkojen uhreissa. Eniten väheni itsemurhapommittajien uhreiksi joutuneiden määrä.

Afganistanin hallituksen ja sitä tukevien joukkojen surmaamien ja haavoittamien siviilien määrä kasvoi lähes kolmanneksella.

Afganistanin hallituksen ja sitä tukevien joukkojen surmaamien ja haavoittamien siviilien määrä sen sijaan kasvoi lähes kolmanneksella. Etenkin ilmahyökkäykset olivat kohtalokkaita. Niissä kuoli 363 ihmistä eli yli puolet enemmän ihmisiä kuin vuosi sitten. Tappavia ilmaiskuja tekivät lähinnä Yhdysvaltain joukot liittolaisineen. YK:n Afganistanin avustusoperaation UNAMA:n mukaan uhrien määrä kertoo ilmasta tehtyjen hyökkäysten tuhoisuudesta.

Hurskaat toiveet eivät lopeta siviilien kärsimyksiä

ILMOITUS

Siviilien kärsimyksen määrä 18 vuotta kestäneessä Afganistanin sodassa on sietämätön. Kuluvan vuoden ensimmäisen kuuden kuukauden siviiliuhreista lähes kolmannes, eli 327 kuollutta ja 880 loukkaantunutta, on lapsia. Myös naiset joutuvat kärsimään konfliktista suhteettomasti. ja osa hyökkäyksistä jopa kohdistetaan suoraan siviileihin.

”Konfliktin osapuolet voivat antaa erilaisia, omaa sotilaallista taktiikkaansa perustelevia selityksiä viimeaikaiselle kehitykselle”, operaation ihmisoikeusjohtaja Richard Bennet sanoo. Hänen mukaansa siviilivahinkojen vähentäminen edellyttää kuitenkin päämäärätietoista toimintaa.

Konfliktin afganistanilaiset osapuolet neuvottelivat Dohassa 7.–8. heinäkuuta.

”Kaikille tuli selväksi afganistanilaisdelegaatioiden kanta Dohassa – vähennetään siviiliuhrien määrä nollaan”, UNAMA:a johtava YK:n pääsihteerin Afganistanin eritysedustaja Tadamichi Yamamoto totesi raportin julkistamistilaisuudessa. Kokouksen jälkeen loukkaantuneiden ja kuolleiden määrä kuitenkin kertoo, että imperatiivissa lausuttu ajatus on jäänyt hurskaan toivomuksen asteelle.