Lehtikuva/Hamid Foroutan

Alusten takavarikoinnit kiristävät suhteita.

Iranin ydinohjelmasopimuksen (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) säilyttämistä puitiin Wienissä sunnuntaina. Mukana olivat tapaamista pyytäneiden Iranin, Ranskan, Saksan ja Britannian lisäksi EU:n, Kiinan ja Venäjän edustajat.

EU:n tapaamisen jälkeen antamassa tiedotteessa kerrotaan, että osallistujat vakuuttivat sitoutumistaan sopimukseen ja haluaan säilyttää se. Yhteisymmärrys vallitsi myös siitä, että sekä ydinohjelma että Iraniin kohdistettujen sanktioiden purkaminen ovat oleellisia sopimuksen osa-alueita. Niin ikään vahvistettiin tuki sellaisille ydinalan hankkeille, joiden tarkoitus on varmistaa Iranin ydinohjelman rauhanomainen luonne.

Iranin ja muiden sopimusosapuolten suhteita on kiristänyt Yhdysvaltojen vetäytyminen sopimuksesta ja sen Iraniin kohdistuvien pakotteiden palauttaminen. Pakotteet ovat heikentäneet Iranin ennestäänkin haurasta taloutta.

Osapuolet ilmaisivat tapaamisessa vastustavansa Yhdysvaltojen yksipuolisesti asettamia pakotteita.

Iranin ja EU:n suhteita paineistaa myös puolin ja toisin tehty alusten takavarikointi. Aiemmin heinäkuussa britit pysäyttivät Gibraltarilla kulkeneen iranilaisen öljytankkerin, jonka he sanoivat loukkaavan unionin Syyrialle asettamia pakotteita. Vastavetona Iran takavarikoi muutamia päiviä myöhemmin Britannian lipun alla seilanneen Stena Bulk -aluksen Hormuzin salmella.

Taustalla Trumpin ”diplomaattinen vandalismi”

Iranin varaulkoministeri Abbas Araghchin mukaan tapaamisen ilmapiiri oli rakentava.

ILMOITUS

”En voi väittää, että ratkaisimme kaiken, mutta kaikki osapuolet suhtautuvat päättäväisesti sopimuksen pelastamiseen”, AlJazeeran siteeraama Araghchi totesi kokouksen päätyttyä.

Kiinaa edustanut ulkoministeriön asevalvontaosaston pääjohtaja Fu Cong vakuutti, että kaikki osapuolet ilmaisivat tapaamisessa vastustavansa Yhdysvaltojen yksipuolisesti asettamia pakotteita.

JCPOA allekirjoitettiin 2015, mutta vuonna 2018 Yhdysvallat vetäytyi sopimuksesta ja otti pakotteet uudelleen käyttöön. Hiljakkoin tehtävästään eronneen Britannian Yhdysvaltain suurlähettilään Kim Darrochin mukaan Trumpin hallinnon vetäytyminen sopimuksesta oli ”diplomaattista vandalismia” ja perustui puhtaasti henkilökohtaisiin ja ideologisiin tekijöihin.

Yhdysvaltojen otettua pakotteet uudelleen käyttöön Iran ilmoitti, että se ei toistaiseksi noudata rikastettua uraanin ja raskaan veden varastointiin liittyviä sopimuskohtia.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!