All Over Press

Kommentti: Mitäpä ei kunnon oikeistopopulisti tekisi pilkatakseen ympäristönsuojelua.

Presidentti Donald Trumpin kampanjaorganisaatio on ryhtynyt myymään Trumpin nimellä varustettuja muovisia juomapillejä. Niitä mainostetaan vaihtoehdoksi ”liberaalien” paperipilleille.

Trump-pillit eivät ole erityisen halpoja. Kymmenen kappaleen pakkaus maksaa 15 dollaria (13,50 euroa) – mutta mitäpä ei kunnon trumpilainen tekisi pilkatakseen ympäristönsuojelua.

Monet ravintolat ovat Yhdysvalloissa luopuneet kertakäyttöisistä muovipilleistä, koska huoli valtamerten muoviongelmasta on kasvanut.

Tanskassa sianlihan syömisestä on tullut oikeistopopulisteille isänmaallisuuden merkki.

Trumpin kampanjaorganisaatio kertoi BBC:lle, että ensimmäinen 140 000 kappaleen erä myytiin loppuun, mutta uusi erä on saatu myyntiin.

Trump-muovipillit ovat punaisia, ja niissä on Trumpin nimi. Niitä mainostetaan kierrätettäviksi sanomalla, että ”liberaalien paperipillit eivät toimi. Anna tukesi presidentti Trumpille ja osta kierrätettävät pillisi tänään”.

ILMOITUS

Useat ympäristöjärjestöt ovat huomauttaneet, että muovipillit ovat huonosti kierrätettäviä. Niiden materiaali soveltuu huonosti uusiokäyttöön. Ne ovat esineitä, jotka helposti päätyvät vesistöihin. Vaikka niissä ei olisikaan erityisen haitallista BPA:ta, niissä on muita myrkyllisiä kemikaaleja.

”Pillipoliisien” pelossa

Trumpin kampanjassa kysymys ei tietenkään ole pelkistä muovipilleistä. Oikeistopopulistit kautta maailman ovat yhä enemmän nostaneet ympäristönsuojelun vastustajakseen. Eniten se on näkynyt ”ilmastovouhotuksen” pilkkaamisena, mutta myös muut kohteet kuten meriensuojelu kelpaavat aiheeksi.

Juomapillit sopivat tähän kuvaan mainiosti. Ne ovat niin pieneltä ja harmittomalta näyttävä esine, että niistä huolestumisen voi leimata pikkumaiseksi ja naurettavaksi niuhottamiseksi.

Kaikkiin tämä ei tietenkään uppoa, mutta trumpilaisten ja muiden oikeistopopulistien tavoittelemiin kohderyhmiin kyllä. Muovipilleistäkin tulee yksi osa identiteettipolitiikkaa, jolla konservatiiviset ryhmät vetävät rajoja itsensä ja ”liberaalien” väliin.

Republikaaneihin kuuluva edustajainhuoneen jäsen Devin Nunes twiittasi aiemmin tänä vuonna, että ravintolat elävät pelossa odottaessaan ”pillipoliisien” tuloa.

Nunes on yksi niistä, jotka ovat erityisesti saarnanneet ympäristönsuojelua vastaan. Kirjoittamassaan kirjassa hän leimasi ympäristönsuojelijat ”uusmarxilaisten, sosialististen, maolaisten tai kommunististen ihanteiden seuraajaksi”.

Trumpin uudelleenvalintakampanjaa johtava Brad Parscale kytki Twitterissä muovipillit osaksi Trumpin tuttua iskulausetta: ”Making straws great again”.

Luonnon vahingoittaminen hyveenä

Aiemmin tällä viikolla kerrottiin kahdesta nuoresta miehestä, jotka Lontoossa protestoivat veganismin ”tuputtamista” vastaan asettumalla vegaanikioskin viereen syömään raakaa oravaa (kyllä, raakaa oravaa). Paikalla olleiden kauhistuneiden lasten vanhemmat pyysivät heitä poistumaan, mutta he kieltäytyivät, kunnes poliisi vei heidät.

Tämä on tietysti yksittäistapaus, jota ei voi verrata Trumpin joukkojen tietoiseen kampanjaan. Mutta se kertoo kuitenkin siitä, miten pitkälle jotkut ovat yllytettyinä valmiit menemään.

On jotenkin vaikea ymmärtää, että jotkut asettavat luonnon tahallisen vahingoittamisen hyveeksi ja kehumisen arvoiseksi asiaksi. Mutta jostain syystä se on tullut osaksi maailmankuvaa, jonka muita piirteitä usein ovat rasismi, homofobia, seksismi, nationalismi ja autoritaarisuus.

Esimerkiksi Tanskassa sianlihan syömisestä on tullut oikeistopopulisteille isänmaallisuuden merkki. Siinähän yhdistyy sekä lihansyönti yleensä että erityisesti muslimeilta kielletyn lihan syönti. Lisäksi Tanska on suuri sianlihan tuottaja.

Ympäristönsuojelu pelkkä vitsi

Trump itse piti muutama päivä sitten puheen, jossa hän julistautui suurin piirtein maailman suurimmaksi ympäristönsuojelijaksi. Hän muun muassa lupasi puhdistaa valtameret. Hieman aiemmin hän oli vakuuttanut puuttuvansa merten likaantumisen ja roskaantumisen ongelmaan.

Ympäristöjärjestö Sierra Clubin Ariel Hayes sanoi BBC:lle muovipillikampanjan osoittavan, että ”ympäristön suojeleminen ja planeetan terveys ovat pelkkä vitsi Trumpille ja hänen kampanjalleen”.

Toukokuussa julkaistu raportti kertoi, että jatkuvasti kasvava muovinkäyttö riittää jo yksinään tekemään tyhjäksi tavoitteen ilmaston lämpenemisen rajoittamisesta 1,5 asteeseen. Maailman muovista vain 14 prosenttia kierrätetään.

Toisen tutkimuksen mukaan muovia päätyy ihmisen elimistöön viisi milligrammaa viikossa. Ja edelleen erään tutkimuksen mukaan tuulet kuljettavat mikromuovia kaikkialle, myös syrjäisille vuoristoseuduille.

Trump-muovipillien mainos hänen kampanjansa sivuilta löytyy tästä linkistä.