Lehtikuva/Leon Neal

Suomen EU-puheenjohtajuus osui vaativaan hetkeen. Rinteen hallitus joutui hyppäämään EU-politiikkaan lähes suoraan Säätytalon neuvotteluhuoneista. Osa ministereistä on jo matkustanut Helsingin ja Brysselin väliä kokouksissa.

Sekä Helsingissä että Brysselissä käyttävät valtaa tuoreet, keväällä valitut päättäjät. Rinteen hallitus on lujilla uskottavuutensa rakentamisessa. Kaikki voimavarat tähän tarvittaisiin kotikentillä. EU-puheenjohtajuus tekee näkyväksi konkreettisesti, miten riippuvainen Suomi on niin EU:sta kuin koko kansainvälisestä yhteisöstä.

Virkanimitysten ohella EU:ta kuohuttaa paljon vakavampi asia, Britannian kaoottinen brexit. Kaaosta ei helpottanut vastuun ja vallan siirtyminen pääministeri Theresa Mayltä arvaamattomalle Boris Johnsonille.

EU-puheenjohtajuus tekee näkyväksi konkreettisesti, miten riippuvainen Suomi on niin EU:sta kuin koko kansainvälisestä yhteisöstä.

Britannian yhdistämistä uhonneesta Johnsonista voi kehkeytyä Yhdysvaltain presidentti Trumpin tapaan kansaa jakava ja hajottava vallankäyttäjä. Suomi joutuu puheenjohtajamaana olemaan vahvasti mukana Johnsonin ajaessa Britannialle parasta mahdollista brexitiä.

Tuoreella pääministerillä ei ole oman poliittisen uskottavuutensa kannalta muita vaihtoehtoja kuin ajaa Britannia ulos EU:sta hinnalla millä hyvänsä. Kallista eroa maksavat brittien ohella muut EU-kansalaiset, suomalaiset mukaan lukien.

ILMOITUS

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi Britannian sopimuksettoman eron EU:sta olevan Yhdysvaltain kauppapolitiikan ohella maailmantalouden suurin uhka. Talouskasvu on heikentymässä, mistä voi olla arvaamattomat seuraukset myös Rinteen hallituksen työllisyystavoitteille. Edellinen hallitus nosti työllisyysastetta globaalin talouskasvun imussa.

Hallitus pyrkii ratkomaan myös useita vuosia EU:ta hajottanutta pakolais- ja turvapaikkapolitiikkaa. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on käynyt rohkeasti kiinni asiaan, jossa epäonnistuminen on todennäköisempää kuin onnistuminen.

Suomi on jo joutunut Unkarin pääministeri Viktor Orbánin hyökkäysten kohteeksi ajaessaan rahahanojen sulkemista mailta, joissa toimitaan EU:n periaatteiden vastaisesti.

sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.