Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

THL suosittelee seuraamaan uimarannalla olevia tiedotteita uimaveden laadusta, sillä hyvälaatuinenkin uimavesi voi tilapäisesti huonontua ja aiheuttaa uimarille terveydellistä haittaa.

Lämmin kesä lisää sinileväesiintymiä. Heinäkuun puolen välin jälkeen sinilevien ja vibrio-suvun bakteerien määrä Suomen eteläisillä ja lounaisilla merialueilla on kohonnut verrattuna viileämpään alkukuuhun.

Yksittäisiä sinileväesiintymiä on vaikea ennustaa ja hallita, sillä sinilevän määrä voi vaihdella nopeasti.

– Vaikka viranomaiset valvovat säännöllisesti uimavesiä ja tiedottavat laadusta, uimarin kannattaa ennen uimista myös itse tarkistaa, ettei uimavedessä ole silmin havaittavissa sinilevää. Sinileväisessä vedessä uimista tulee välttää, toteaa THL:n erikoistutkija Tarja Pitkänen.

Ruuhkaisilla uimarannoilla infektiot leviävät helposti

Vibrio-bakteerit lisääntyvät lämpimissä rannikkovesissä

Merivesissä esiintyvät vibriot voivat aiheuttaa uimareille tavallisimmin haavauman kautta saadun ihoinfektion mutta myös korvatulehduksen tai nieltynä vatsataudin. Vibriot voivat lisääntyä voimakkaasti lämpimissä rannikkovesissä.

– Hellekesinä 2014 ja 2018 Suomessa havaittiin vibrio-sukuun kuuluvien bakteerien aiheuttamia infektioita muita vuosia enemmän. Vibrioita pystyttiin osoittamaan kesällä 2018 myös rannikon uimarantojen vesinäytteistä. Sisämaan järvissä ja joissa vibrio-riskiä ei ole, sanoo Pitkänen.

ILMOITUS

Infektiot voivat olla vaaraksi erityisesti niille henkilöille, joilla kehon puolustuskyky on madaltunut sairauden tai pitkäaikaisen lääkityksen vuoksi. Riskiryhmään kuuluvien henkilöiden, joilla on ihorikkoja tai muita haavaumia, kannattaakin välttää uimista rannikkovesissä.

– Toistaiseksi tänä vuonna vibrio-bakteerin aiheuttamia infektioita ei ole todettu tavanomaista enempää, jatkaa THL:n johtava asiantuntija Saara Salmenlinna.

Norovirusinfektiot leviävät helposti uimarannoilla

Suotuisissa olosuhteissa uimavedessä kasvavat sinilevät ja vibriot eivät ole ainoita uimarantavesien pilaajia. Myös uimarit itse tai läheiset jätevesivuodot voivat tuoda uimarannoille infektioita aiheuttavia mikrobeja, kuten norovirusta.

Aiemmat hellekesät ovat osoittaneet, että ruuhkaisilla uimarannoilla infektiot leviävät helposti. Noroviruksen aiheuttaman vatsataudin voi saada esimerkiksi viruksella saastuneesta uimavedestä tai saniteettitilojen pinnoista. Virus tarttuu herkästi henkilöstä toiseen. Uimarantojen käyttäjien tuleekin muistaa hyvä hygienia myös uimarannalla, jotta ei levitä taudinaiheuttajia. Vatsatauti kannattaa sairastaa kotona.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!