Lehtikuva/Niklas Halle'n

Kommentti: Konservatiivien kapinalliset eivät heti haasta Johnsonia, mutta pitkää hengähdystaukoa hän ei saa.

Häikäilemätön populisti Boris Johnson voitti odotetusti ja selvällä erolla Britannian konservatiivien jäsenäänestyksen uudesta puheenjohtajasta Theresa Mayn tyhjäksi jättämälle paikalle.

Juuri ilmoitetun tuloksen mukaan Johnson sai 92 153 ääntä, kun hänen vastaehdokkaansa, ulkoministeri Jeremy Hunt sai tyytyä 46 656 ääneen.

Johnson ottaa Mayn paikan myös pääministerinä keskiviikkona. Seuraavan pääministerin saivat siis valita 160 000 konservatiivipuolueen jäsentä. Esikarsinnan suoritti kesäkuussa konservatiivien parlamenttiryhmä, joka puolueen sääntöjen mukaan äänesti, kunnes jäljelle jäi enää kaksi ehdokasta.

Konservatiivien enemmistö alahuoneessa on kahden paikan varassa.

Valintaa edelsi seitsemän viikkoa kestänyt kamppailu Theresa Mayn ilmoitettua erostaan 24. toukokuuta.

Sopimukseton brexit uhkana

Ratkaiseva erimielisyys konservatiivien sisällä liittyy brexitiin. Johnson on sanonut toteuttavansa sen 31. lokakuuta mennessä, syntyi EU:n kanssa uusi neuvottelutulos tai ei.

ILMOITUS

Johnson siis vakuuttaa toteuttavansa sopimuksettoman brexitin siinä tapauksessa, että EU ei suostu uusiin myönnytyksiin.

Etukäteen selvää on, ettei EU avaa neuvoteltua erosopimusta uudelleen; tämän unioni on tehnyt riittävän monta kertaa täysin selväksi.

EU voi tehdä joitakin sanamuotojen muutoksia erosopimukseen liitettävään julistukseen, mutta se ei muuta itse asiaa.

Valtiovarainministeri Philip Hammond on ilmoittanut, että hän jättää ministerinpaikkansa puolentoista vuorokauden sisällä Johnsonin valinnasta. Syynä on juuri se, että koska hän ei hyväksy sopimuksetonta EU-eroa, hän ei suostu palvelemaan Johnsonin alaisuudessa.

Saman ovat ilmoittaneet tekevänsä myös oikeusministeri David Gauke ja kehitysyhteistyöministeri Rory Stewart. Stewart pyrki itsekin konservatiivien puheenjohtajaksi, mutta putosi parlamenttiryhmän äänestyksissä.

Jo maanantaina erosi ulkoministeriössä Euroopan ja Amerikan asioiden ministerinä toiminut Alan Duncan. Juuri ennen Johnsonin valinnasta ilmoittamista erosi myös apulaisministeri Anne Milton.

Voi kaatua jo syksyllä

Konservatiivien enemmistö parlamentin alahuoneessa on seitinohut. Vain kahden konservatiivin lipeäminen Johnsonin takaa merkitsisi hänen pääministeriytensä kaatumista.

Puolueen johtavat brexit-kapinalliset ovat kuitenkin sanoneet, etteivät he aio välittömästi haastaa Johnsonia. Johnsonin kaatumisesta luottamusäänestyksessä olisi seurauksena parlamenttivaalit, jotka Jeremy Corbynin johtama työväenpuolue saattaisi voittaa.

Uuden pääministerin ei tarvitse automaattisesti mittauttaa luottamustaan alahuoneessa.

Konservatiivien kapinalliset ovat sanoneet antavansa ensin Johnsonille tilaisuuden neuvotella EU:n kanssa erosopimuksen muuttamisesta – vaikka kaikki tosiasiassa tietävät, että Johnson ei saa sitä muutettua sen enempää kuin Maykaan.

Parlamentin sopimuksetonta brexitiä vastustavat ovat yhdistäneet voimansa yli puoluerajojen. Viime viikolla parlamentti hyväksyi päätöksen, jolla pyritään estämään sopimukseton ero ilman parlamentin myötävaikutusta.

Johnson on puolestaan uhkaillut jopa laittaa parlamentin syksyllä lomalle, jotta se ei pääse estämään brexitiä. Teko olisi parlamentaarisena demokratiana itseään pitävässä Britanniassa ennenkuulumaton veto toimeenpanovaltaa edustavalta pääministeriltä.

Lokakuun loppuun on suunnilleen sata päivää. Ne tulevat varmasti sisältämään vauhtia ja vaarallisia tilanteita.