Lauri Hannus

Suomen Vuokranantajat muistuttavat että myös huoneiston liian korkea lämpötila on asia, josta vuokralaisella on oikeus saada alennusta vuokraan.

Sääennusteiden mukaan kesälomalaisille on nyt luvassa toivottuja helteitä. Lähes kolmenkymmenen asteen ulkolämpötilat voivat kuitenkin aiheuttaa tukalia hetkiä erityisesti vanhojen rakennusten asukkaille.

Asuntojen huoneilman lämpötiloista määrätään sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa, jonka mukaan huoneilman tulee kesäisin olla 18 ja 32 asteen välissä.

Alennusta 10–20 prosenttia vuokrasta

– Lain mukaan vuokralaisella on oikeus saada vuokranalennusta siltä ajalta, kun huoneisto on puutteellisessa kunnossa. Tällaisena puutteellisuutena on pidettävä myös liian korkeaa lämpötilaa, sanoo Suomen Vuokranantajien lakimies Tarik Ahsanullah.

Sopivan alennuksen suuruus Ahsanullahin mukaan on noin 10–20 prosenttia vuokran määrästä siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta.

– Vuokralaisella on tällainen oikeus, vaikka huoneiston puutteellisuus ei johdu vuokranantajasta.

Kaukojäähdytysverkostoon liittymistä harkittava

Asunto-osakeyhtiöissä sisäilman lämpötila ja riittävän hyvin toimiva ilmanvaihto on taloyhtiön vastuulla.

– Valitettavasti ilmastonmuutos aiheuttaa todennäköisesti yhä useammin tukalia helteitä myös Suomessa, joten vanhoissa taloyhtiöissä kannattaa harkita esimerkiksi kaukojäähdytysverkostoon liittymistä erityisesti isojen peruskorjauksien yhteydessä, Ahsanullah jatkaa.