Jarno Mela

Keskustan ja virheiden välillä kiistellään, onko hallitusneuvotteluissa päätetty, että kielteisen oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille laitetaan jalkapanta.

Mikko Kärnä (kesk.) väittää, että jalkapannasta on sovittu salaisessa taustapaperissa. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) tyrmää väitteen ja sanoo, että tekninen valvonta voi hänen mukaansa tarkoittaa muutakin kuin jalkapantaa.

Kesälomilta tavoitettu vasemmistoliiton kansanedustaja Matti Semi harmittelee, että hänellä ei ole neuvotteluista tehdyt muistiinpano nyt lähettyvillä.

– Mutta en muista että mitään salaista paperia olisi ollut. Jalkapanta oli neuvotteluissa esillä vaihtoehtona, Semi muistelee.

Vaihtoehdot on selvitettävä.

Jalkapanta nähtiin Semin mukaan liikkumista helpottavana vaihtoehtona säilöönotolle tai asumisvelvollisuudelle vastaanottokeskuksessa ja siihen liitetylle pakolliselle 1–4 kertaa tehtävälle päivittäiselle ilmoittautumiselle.

Toisaalta Semin mukaan nähtiin, että se liikkumista helpottava vaihtoehto voi olla muukin kuin jalkapanta.

ILMOITUS

– Vaihtoehdot on selvitettävä, Semi toteaa.

Kärnä puhuu jo kaulapannoistakin

Mikko Kärnä on twitter-viesteissään väittänyt, että hallitusohjelman taustapaperissa puhutaan nimenomaan jalkapannasta. Hän on jatkanut twitterissä jalkapantakeskustelua sanomalla, että tekninen valvonta voi toki olla muutakin. ”Jos kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneille halutaan esim. kaulapantoja, niin sekin varmasti käy.”

Maria Ohisalo puolestaan on kommentoinut asiaa Helsingin Sanomille. Teknisen valvonnan toteutuksen erilaisia vaihtoehtoja selvitetään hänen mukaansa.

Kysely: jalkapanta kansan suosiossa

HS-gallupin mukaan kansan enemmistö, 65 prosenttia, kannattaa jalkapantoja kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneille. Jalkapanta on tällä hetkellä käytössä valvontarangaistukseen määrätyillä.

Täysin samaa mieltä asiasta oli 39 prosenttia vastanneista ja 26 prosenttia oli jokseenkin samaa mieltä. Täysin eri mieltä oli vain 7 prosenttia.

Kannat vaihtelivat suuresti puolueittain. Perussuomalaisista 90 prosenttia kannatti jalkapantaa. Kielteisimmin jalkapantaan suhtautuivat vasemmistoliiton kannattajat, joista lähes kolmannes vastusti jalkapantaa. SDP:n ja vihreiden äänestäjiksi ilmoittautuneista noin neljännes vastusti jalkapantaa.

Kantar TNS Oy:n toteuttama kysely toteutettiin Gallup Kanava -internetpaneelissa kesäkuun 14. ja 20. päivän välissä. Kyselyyn vastasi 1133 henkilöä.

Pitkittynyt prosessi suurin riski

Turvapaikanhakijoiden tuki ry:n puheenjohtaja Sanna Valtonen kommentoi keväällä hallitusneuvotteluiden linjauksia jalkapannan osalta sanomalla, että viallinen ja pitkittynyt turvapaikkaprosessi ei korjaannu jalkapannan kaltaisilla ehdotuksilla.

Valtonen arvioi, että turvapaikkaprosessin väärinkäytökset ovat yksittäistapauksia. Kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden kohdalla suurin riski on pitkittynyt prosessi ja epäoikeudenmukaisesti kohdelluksi tulemisen tunne. Toisaalta hän pitää kyllä jalkapantaa vähemmän haitallisena kuin säilöönottoa, vaikka vastustaakin jalkapantalakia.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!