Elämme aikaa, jolloin pyrkimyksiä rajoittaa ja murtaa perustavanlaatuisia oikeuksia on liikaa. Ne uhkaavat vapauttamme, demokratiaa, sivistystä, ihmisoikeuksia ja oikeusvaltiota.

Yhdysvaltojen entinen ulkoministeri Madeleine Albright on perustellut, miksi fasismi ei ole ideologia vaan prosessi vallan saamiseksi. Jaan Albrightin näkemyksen.

Fasismi ei ole ideologia, sillä se ei edes yritä ratkaista mitään ongelmia, vaan pyrkii syventämään niitä ja yhteiskunnan jakautumista. Fasismi edustaa enemmistön valtaa ilman mitään vähemmistöjen oikeuksia. Se vastustaa lehdistönvapautta ja tärkeitä institutionaalisia rakenteita kuten oikeuslaitosta.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán on malliesimerkki tästä.

Orbán aloitti liberaalina, mutta huomasi, että liberaalit ajatukset eivät enää uppoa kansaan, joten hän vaihtoi aatteensa konservatiiviseksi nationalismiksi. Ainoa tarkoitus oli vallan ottaminen ja pitäminen. Valtaan päästyään hän on tietoisesti murtanut pala palalta oikeusvaltiota, sivistystä ja demokraattisten instituutioiden pohjaa.

ILMOITUS

Valitettavasti maailmalla on monta vastaavaa esimerkkiä nationalismilla ja vihalla ratsastavista, enemmistön valtaa ilman mitään vähemmistöjen oikeuksia ajavista, vapautta, ihmisoikeuksia sekä demokratiaa murentavista johtajista. Uhka on todellinen, emmekä ole immuuneja Suomessa fasismin uhalle. Kyse ei ole ideologiasta, vaan tyhjiä lupauksia vallanhimossaan tekevistä, peloista, vihasta ja rasismista hyötyvistä öyhöttäjistä.

Liian hyvin ovat täälläkin uponneet väitteet siitä, kuinka vähemmistöjen oikeudet ovat uhka enemmistölle. Liian paljon ja liian helposti on annettu periksi niille, jotka haluavat valtaa perusoikeuksiemme kustannuksella. Siksi nämä tahot ovat päässeet liian usein viemään keskustelua haluamiinsa suuntiin sekä maalaamaan kuvitteellisia uhkakuvia.

Fasismia vastaan taistelu on kaikkien meidän tehtävä. Meidän, jotka välitämme vapaudesta, demokratiasta, sivistyksestä, ihmisoikeuksista ja haluamme pitää kiinni oikeusvaltiosta.

Kirjoittaja on Vasemmistonuorten puheenjohtaja

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!