Lehtikuva/Roni Rekomaa

Porin SuomiAreenassa keskusteltiin vihasta. Keskustelua pohjustettiin julkaisemalla viestintätoimisto Tekirin kyselytutkimus siitä, mitä tai ketä suomalaiset vihaavat eniten. Kun oli kysytty minkä ammatin edustajia vastaaja vihaa eniten, kolmannelle sijalle tulivat rasistit. Kyse ei kylläkään ole ammatista, mutta vastaus sinänsä on paljon puhuva. Kyselyn mukaan suomalaisia eniten vihastuttavat henkilöt löytyivät kärkipoliitikoista. Toisaalta selvä enemmistö, 65 prosenttia, ilmoitti ettei vihaa ketään.

Itse keskustelussa ylilääkäri Hannu Lauerma selvitti kiinnostavasti vihan käyttökelpoisuutta.

Hän muistutti, että aggressio on hyvin syvällä ihmisen evoluutiossa. Ihminen on ollut saalistava, kilpaileva ja uhanalainen laji, ja aggressio suosii henkiin jäämistä.

Hän muistutti myös, ettei aggressio itsessään ole millään lailla paha asia. Se vain on olemassa. Aggression tunne syrjäyttää epävarmuuden, avuttomuuden ja pelon kokemukset. Se voi olla sen vuoksi hyvin palkitseva tunne.

Lauerma sanoo, että jotkut tulevat suorastaan riippuvaisiksi aggressiosta, koska se on niin energisoivaa. Se antaa potkua ja siirtää sivuun tuskallisemmat tunteet. Aggressiiviseen tekoon aggressio johtaa harvoin.

ILMOITUS

Yleisö halusi tietää, voisiko Norjan vuoden 2011 joukkomurha toistua Suomessa. Yleisöä lienee huolestuttanut äskettäinen Tampereella järjestetty äärioikeistolainen kesäleiri, jossa ampumaharjoituksissa oli tiettävästi käytetty maalitauluna poliitikkojen kuvia, muun muassa Li Anderssonia.

Lauerma piti epätodennäköisenä, mutta ei mahdottomana Norjan tyyppistä tapahtumaa myös meillä. Tosin hän sanoi tietävänsä, että Breivikin ihailijoita löytyy Suomesta.

Ratkaisuna vihaan ja vihapuheeseen Porissa tarjottiin erilaisuuden hyväksymistä ja toisten kunnioittamista. Lauerman mielestä rikollisen viestin tekijä on saatava oikeudelliseen vastuuseen. Hänen mukaansa on olemassa ihmisiä, joihin muu ei tehoa.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!