Lehtikuva/Roni Rekomaa

Kansalaisille ei todellakaan ole yhdentekevää, mitä hallitus tekee, vaikka eduskuntavaalien jälkeen tehdyn kyselyn mukaan kolmannekselle äänestäjistä on samantekevää, mitkä puolueet ovat hallituksessa.

Keskusta maksoi valtavan laskun pääministeri Sipilän ylimielisyydestä ja yritysjohtajan otteista rökäletappiona. Puolueella kestää pitkään nousta samoihin kannatuslukuihin, joihin Sipilään kohdistetut toiveet puolueen kiidättivät.

Toiveita ja unelmia paremmasta tulevaisuudesta kohdistuu vahvasti Rinteenkin hallitukseen. Pettymys on valtava, ellei ainakin osa lupauksista toteudu. Tämän tietävät kaikki hallituspuolueet. Kantin pitää kestää, sillä pelottava vaihtoehto on perussuomalaisten nousu vaaleissa suurimmaksi puolueeksi.

Äänestäjät haluavat romuttaa aktiivimallin. Mikään puolinainen ei riitä, sillä kyse on luottamuksesta hallitukseen, mutta laajemminkin luottamuksesta poliitikkojen lupauksiin ja politiikkaan. Epäonnistuminen aktiivimallin siirtämisessä historiaan söisi luottamusta mittaamattomasti kokoaan enemmän.

Aktiivimallista on tullut koko Sipilän hallituskauden kurjuuden symboli. Kiky-sopimus on rokottanut kansalaisia enemmän, mutta aktiivimalli kohdistui kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin työttömiin. Tämä meni kansalaisten oikeudentajun ylitse.

ILMOITUS

Keskustan puheenjohtajaksi pyrkivä, elinkeinoministeri Katri Kulmuni vaatii, että aktiivimallin vaikutuksia korvaavat työllistämiskeinot on oltava hallituksella ennen aktiivimallin purkua.

Työllistämiskeinoja tarvitaan työllistämisasteen nostamiseksi 75 prosenttiin. Kulmuni ei taida ymmärtää, ettei niitä tulisi sitoa tai liittää edes mielikuvallisesti täydellisen haaksirikon kärsineeseen aktiivimalliin.

Aktiivimalli pitää saattaa tiensä päähän nopeasti kuten vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson ja sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen ovat vaatineet. Pekonen pitää realistisena sitä, että aktiivimalli voidaan purkaa vuoden alusta. VATT:in tutkimustietoon aktiivimallista voi reagoida myöhemmin.

sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.