Lehtikuva/Laura Ukkonen

Varhaiskasvatuksen rajaus 20 tuntiin jää historiaan reilun vuoden päästä elokuussa.

Rinteen hallitus palauttaa täysipäiväisen kokoaikaisen subjektiivisen päivähoito-oikeuden. Sipilän hallituksen lapsiperheitä eriarvoistava varhaiskasvatuslaki ehtii olla voimassa neljä vuotta.

Edellinen hallitus sääti lain asiantuntijoiden vastustuksesta huolimatta. Kahdenkymmenen tunnin rajausta ei oltu otettu käyttöön läheskään kaikissa kunnissa.

Siten ei myöskään syntynyt säästöjä, joilla päivähoidon rajausta perusteltiin. Kuntien erilaisista käytännöistä johtuen lapset ja perheet ovat joutuneet eriarvoiseen asemaan palvelujen saatavuudessa ja kattavuudessa.

Subjektiivisen oikeuden palauttaminen on tärkeä askel varhaiskasvatuksen laadun ja tasa-arvon kehittämisessä.

Vuonna 2016 tehtyyn kyselyyn osallistuneista kunnista 132 oli rajannut varhaiskasvatusoikeutta, kun taas 77 kunnassa oli päädytty säilyttämään oikeus ennallaan. Kunnan koolla tai alueellisella sijainnilla ei ollut vaikutusta näihin päätöksiin. Varhaiskasvatusoikeuden rajaus oli koskenut noin 5 500 lasta.

Lapsi tarvitsee ikäistensä seuraa

Eilen lausunnolle lähetetty hallituksen esitysluonnos vastaa asiantuntijoiden huoleen. Puheenvuoroissa on tuotu esiin, että varhaiskasvatusoikeuden rajaaminen vaarantaa lasten yhdenvertaisen oikeuden ja mahdollisuuden osallistua varhaiskasvatukseen.

ILMOITUS

– Lapsi tarvitsee laadukasta ja kattavaa varhaiskasvatusta sekä ikäistensä seuraa riippumatta siitä, ovatko hänen vanhempansa töissä vai eivät. Subjektiivisen oikeuden palauttaminen on tärkeä askel varhaiskasvatuksen laadun ja tasa-arvon kehittämisessä, sanoo opetusministeri Li Andersson.

Fiksua ehkäistä syrjäytymistä varhaiskasvatuksella

Nykyisen varhaiskasvatuslain mukaan lapset ja perheet eivät ole tasa-arvoisia. Asuinpaikka vaikuttaa siihen, miten lapset voivat osallistua varhaiskasvatukseen. Kun oikeuden laajuus on riippuvainen vanhempien työmarkkina-asemasta lasten hoidon, kasvatuksen ja opetuksen jatkuvuus vaarantuu ja vuorovaikutussuhteiden vaihtuvuus ja moninaisuus lisääntyvät.

Kansanedustaja Pia Lohikoski muistutti Rinteen hallitusohjelmasta käydyssä eduskuntakeskustelussa varhaiskasvatuksen olevan monien tutkimusten mukaan fiksuimpia tapoja vahvistaa osaamista ja vähentää lasten syrjäytymistä.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!