SuomiAreena

Kommentti: Pelon ja vihanlietsontaa on odotettavissa perussuomalaisten taholta jatkossakin.

Viikko sitten tuli julkisuuteen, että perussuomalaisia on osallistunut Kansallismielisten Liitto ry:n kesäleirille.

Ammuntaharjoituksia järjestäneellä leirillä on, järjestäjien itse sivuilleen lataamista valokuvista päätellen, harjoiteltu ammuntaa käyttäen maalitauluina kasvokuvia.

Muokkauksista huolimatta kuvat ovat osoittautuneet ainakin pääministeri Antti Rinteen (sd.), opetusministeri Li Anderssonin (vas.) sekä juutalaistaustaisen, muun muassa Unkarissa äärioikeiston vihanpidon maalitauluksi joutuneen valuuttakauppiaan George Sorosin kuviksi.

Halla-aho pyrkii oikeuttamaan puolueensa kannattajien lietsomaa vihapuhetta vedoten sananvapauteen.

Opetusministeri Li Andersson pitää hirvittävänä, että sellaisia harjoituksia on ylipäänsä järjestetty.

– Kenenkään politiikkaan osallistuvan ei pitäisi olla huolissaan omasta henkilökohtaisesta turvallisuudestaan tai fyysisestä koskemattomuudestaan, Andersson sanoo Iltalehden haastattelussa.

ILMOITUS

– Jos sellainen toimintakulttuuri yleistyy, se on ihan oikea uhka demokratialle, hän jatkaa.

Uhkailut lisäävät turvatoimia

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vakuuttaa, että perussuomalaisten johto on päättänyt selvittää puolueen jäsenten mahdollista kytköstä Kansallismielisten Liiton kesäkuussa järjestämään leiriin.

Puoluetta tiedot perussuomalaisten osallistumisesta leirille eivät ole juuri kiinnostaneet. Halla-aho sanoo Iltalehdelle tietojensa olevan ”kuitenkin erittäin hatarat” siitä, keitä leirille on osallistunut. Hän ei pystynyt kommentoimaan, keille kaikille selvityspyyntö on lähetetty.

Kyse on erittäin vakavasta asiasta. Tätä osoittaa se, että turvajärjestelyt ovat olleet mittavat Porin SuomiAreenassa eilen järjestetyssä Demokratia tienhaarassa: onko puolueiden aika ohi? -keskustelutilaisuudessa.

Keskustelemassa olivat Anderssonin lisäksi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp.)

Halla-aho ajaa kaksilla rattailla

Perussuomalaisten taholta on odotettavissa jatkossakin vihanpurkauksia. Halla-aho julisti omaa arvomaailmaansa parhaaseen katsomisaikaan eilisessä MTV:n SuomiAreenan tilaisuudessa.

Puoluepäivän arvopuheessaan Halla-aho julisti sananvapauden nimissä vastenmielistä höttöä sananvapaudesta, joka on omiaan lietsomaan puolueen kannattajia ja seuraajia entistä kovempaan vihapuheeseen ja maalittamaan muun muassa maahanmuuttajia ja sukupuolivähemmistöjä.

Halla-aho pyrkii oikeuttamaan puolueensa kannattajien lietsomaa vihapuhetta vedoten sananvapauteen. Hänestä myös loukkaava ja muita häiritsevä puhe pitäisi olla sallittua sananvapauden nimissä. Tätä viestiä hän julisti kesän puoluekokouksessa ydinjoukolleen.

Halla-aho koventaa puheitaan miellyttääkseen puolueensa geenejä ja sukujuuria korostavia etnonationalisteja. Toisaalta Halla-aho on jättänyt pitkäaikaisen henkisen kotinsa, äärinationalistisen Suomen Sisu -järjestön jäsenyyden.

Mihin perussuomalaiset oikein pyrkivät?

Halla-aho näyttää olevan yhä trumpilaistyylisemmäksi menevällä ristiretkellään kaikkia liberaaleja arvoja vastaan. Puhe sananvapauden lainsäädännöstä johtuvasta kaventamisesta on pötyä.

Sananvapauden nojalla on oikeus liioitella, provosoida ja esittää kovaakin kritiikkiä. Panettelu ja solvaaminen on kuitenkin kiellettyä. Halla-aho määrittelee sananvapauden yksilön oikeudeksi, jota nyt lainsäädäntö rajoittaa.

Sananvapauden sumuverhon suojassa perussuomalaiset pyrkivät nostamaan rangaistavan, loukkaavan ja häpäisevän puheen kynnystä. Halla-ahon ristiretki sananvapauden puolesta muistuttaa kovasti Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin puheita ja toimintaa, jotka lietsovat vihaa ja vastakkainasettelua kansalaisten keskuudessa.

Halla-aho näyttäisi vielä pysyvän suurin piirtein tosiasioiden rajoissa, joskin paikoitellen rimaa hipoen ja poteroitumalla semanttiseen viisasteluun.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!