Taija Turkia/SuomiAreena

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jussi Saramo patisti Suomea ratkaisemaan Isis-vaimojen ja lasten kohtalon.

– Suomi on oikeusvaltio, joka toimii kuten oikeusvaltio toimii, oli tausta mikä tahansa tai syyt mitkä tahansa, muistutti Jussi Saramo MTV:n aamulähetyksessä.

Hallitus ei ole päässyt ratkaisuun Syyrian al-Holin aavikkoleirillä olevien äitien ja heidän lastensa kohtalosta. Isis-vaimot ja heidän lapsensa ovat puhuttaneet siitä lähtien, kun Yle kertoi toukokuussa, että kurditaistelijoiden hallinnoimalla leirillä Syyriassa on yhteensä 11 suomalaista naista ja 33 lasta.

– Suomi auttaa kansalaisiaan ulkomailla. Kyllä tässä tulee toimia vastaavalla tavalla, sanoo Saramo.

Tottakai kaikki, jotka ovat syyllistyneet johonkin, on tuomittava tekojensa mukaan.

Hän kehottaa ottamaan mallia niistä maista, jotka ovat jo auttaneet leirillä olevia kansalaisiaan. Hän ei näe mitään hyötyä jarruttelusta. Kyse on koko Eurooppaa koskevasta asiasta.

– Nopeimmin ihmisiä pystytään auttamaan, kun se tehdään heti. Tottakai kaikki, jotka ovat syyllistyneet johonkin, on tuomittava tekojensa mukaan.

ILMOITUS

Saramo muistutti, että terrorismia on hyvin monenlaista. Länsimaissa se on usein äärioikeistolaista, mutta se voi olla islamistista tai jotain muuta.

– Mutta olipa mitä tahansa, se juontaa usein yhteisöllisyyden puutteesta ja vieraantumisesta. Kaikki ovat sitä mieltä, että ensimmäiseksi pitää pyrkiä siihen, ettei radikaalia ääriajattelua synny.

Toinen keskustelijoista, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho torjui jyrkästi Isis-naisten ja paluun Suomeen vedoten terrorismin uhkaan.

Keskustelu liittyy Porin SuomiAreenan puoluepäivään, jossa tänään ovat esillä vasemmistoliitto ja perussuomalaiset.