Lehtikuva/Oleksandr Ratushniak

Keskustelu käy kuumana ennen ensi sunnuntaina pidettäviä parlamenttivaaleja.

Ukrainan keväällä valittu uusi presidentti Volodymyr Zelenski sanoi viime viikolla, että hän haluaa asettaa virkakieltoon edeltäjänsä, Petro Porošenkon hallinnossa palvelleet.

Zelenskin mukaan jo voimassa olevaa niin sanottua lustraatiolakia olisi laajennettava niin, että se koskisi myös aikavälillä 21.2.2014–19.5.2019 hallintotehtävissä palvelleita.

Nykyinen lustraatiolaki on sulkenut korkeat virat niiltä, jotka olivat mukana Porošenkon edeltäjän Viktor Janukovytšin hallinnossa.

Zelenski on nostanut korruption vastustamisen pääteemakseen.

Zelenski sanoi Porošenkon ajan virkamiehiin viitaten, että ”vähintä mitä voimme nyt tehdä, on viedä heiltä kaikki mahdollisuudet osallistua valtion hallitsemiseen”.

Zelenski – entinen tv-koomikko – sanoi pohtivansa päivittäin, mitä tehdä näille virkamiehille; pitäisikö ”heidät vaihtaa vankeihin vai lähettää ostamissaan ala-arvoisissa luotiliiveissä etulinjoille” Itä-Ukrainan taisteluihin.

ILMOITUS

Länsimaat arvostelivat

Ukrainaa tukevat länsimaat arvostelevat Zelenskin hanketta.

G7-maiden Ukrainan-suurlähettiläät julkaisivat perjantaina lausunnon, jonka mukaan vaaleissa tapahtuva vallanvaihto on normaalia demokratiaa, mutta ”kaikkiin toimeenpanevan ja lakeja säätävän hallinnon edustajiin kohdistuva valikoimaton virkakielto ei ole”.

G7-maat ovat Iso-Britannia, Italia, Japani, Kanada, Ranska, Saksa ja Yhdysvallat.

Lausunnosta voi epäsuorasti päätellä, että suurlähettiläät eivät kuitenkaan tuomitse Janukovytšin hallintoon kohdistuvaa virkakieltoa. Heidän mukaansa Ukrainan nykyistä tilannetta ei voi verrata viiden vuoden takaiseen.

Porošenkon mukaan Zelenskin ehdotus on ”venäläistä revansismia”. Hänen mukaansa Zelenski haluaa erottaa ”ne, jotka puolustivat Ukrainaa tehdäkseen tilaa viidennelle kolonnalle”.

Vaalit ensi sunnuntaina

Porošenkon hallintoa on yleisesti arvosteltu edeltäjiensä tapaan korruptoituneeksi. Zelenski on nostanut korruption vastustamisen pääteemakseen.

Nimettömänä puhunut Zelenskin läheinen avustaja sanoi Financial Times -lehdelle, ettei lustraatiolain laajentamista suunnitella tosissaan, vaan kyse on kannatuksen hakemisesta ennen ensi sunnuntaina pidettäviä parlamenttivaaleja.

Parlamenttivaalit olisivat normaalijärjestyksessä olleet edessä lokakuussa, mutta Zelenski halusi käyttää hyväkseen maanvyöryvoittoaan presidentinvaaleissa ja aikaisti parlamenttivaalit heinäkuun 21. päivään.

Gallupien mukaan Zelenskin vasta perustettu Kansan palvelija -puolue saa ylivoimaisen voiton, 40–48 prosenttia äänistä. Mikään muu puolue tuskin yltää edes 15 prosenttiin.

Jos Zelenskin puolue yltää galluphaarukan yläosaan, se saanee yksinään enemmistön parlamenttiin. 40 prosentin paikkeilla oleva tulos taas tuskin riittää tähän.

Kansan palvelija (ukrainaksi Sluha Narodu) perustettiin viime joulukuussa ja rekisteröitiin puolueeksi maaliskuun lopussa.