Jarno Mela

Vasemmistoliitto tekee töitä sen eteen, että maksuhäiriömerkintä poistetaan, kun velka on maksettu.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski pohtii blogissaan hallitusohjelman tarjoamia mahdollisuuksia ylivelkaantuneiden aseman parantamiseksi. Hän katsoo, että hallitusohjelma tarjoaa paljon konkreettisia työkaluja, joilla voidaan helpottaa monen ylivelkaantuneen vaikeaa tilannetta.

Vaikeinta ylivelkaantuneelle on Myllykosken mukaan se, että maksuhäiriömerkinnät jäävät kummittelemaan, vaikka niiden taustalla olevat velat on maksettu jo aikoja sitten.

– Siksi teimmekin edellisellä eduskuntakaudella lakialoitteen, jossa esitettiin maksuhäiriömerkinnän poistamista velan suoritettua. Todellisuutta on se, että menneet maksuhäiriömerkinnät vaikeuttavat turhaan esimerkiksi ihmisten yritystoimintaa, asunnon ja vakuutusten tai vaikka sähkösopimuksen saantia.

Menneet maksuhäiriömerkinnät vaikeuttavat esimerkiksi sähkösopimuksen saantia.

Lakialoitteen seurauksena eduskunnan lakivaliokunta lähetti oikeusministeriölle kirjeen, jossa pyydettiin ministeriötä huomioimaan merkintöjen säilytysajat tulevassa lainsäädäntötyössä.

– Nyt onkin tärkeä kiinnittää huomiota tulevaan lainsäädäntötyöhön ja sitä myötä uuteen hallitusohjelmaan ja sen kirjauksiin koskien ylivelkaantuneiden aseman parantamista. Suuri helpotus aiempaan on se, että hallitusohjelma lupaa asian suhteen melko paljon.

ILMOITUS

Pikavippimarkkinointi seurantaan

Myllykoski toteaa, että hallitusohjelmassa on sitouduttu useaan konkreettiseen toimenpiteeseen ylivelkaantuneiden aseman parantamiseksi.

– Ensinnäkin maksuhäiriömerkinnän voimassaoloaikaa lyhennetään. Vasemmistoliitto tekee töitä sen eteen, että tämä tarkoittaa merkinnän poistamista velansuorituksen yhteydessä, Myllykoski kirjoittaa.

Hän listaa myös pikavippifirmojen markkinoinnin seuraamisen, positiivisen luottorekisterin käyttöönoton, joka ennaltaehkäisee ylivelkaantuneisuutta, sekä velallisen suojaosan korottamisen. Siinä tavoitteena on korottaa ulosoton suojaosaa vähintään takuueläkkeen tasolle.

– Nykyinen suojaosa on valitettava kannustinloukku monelle velkaantuneelle, Myllykoski toteaa.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!