Lehtikuva/Markku Ulander

Metso Minerals suunnittelee taloushallintopalvelukeskuksen siirtämistä Liettuaan.

Pron puheenjohtajan Jorma Malisen mukaan kyseessä on Metson liikkeenjohdollinen linjaus, jolla ei ole liiketaloudellista perustetta.

Metso Minerals aloitti kesäkuussa yhteistoimintaneuvottelut yhtiön uuden taloushallintopalvelukeskuksen sijoittamisesta joko Tampereelle tai Liettuan Vilnaan. Metson palvelukeskus työllistää noin 40 toimihenkilöä, joiden työ on vaarassa loppua, mikäli yhtiö päättää siirtää keskuksen Liettuaan.

Ammattiliitto Pron näkemyksen mukaan Metsolla ei ole liiketaloudellista perustetta ulkoistaa työpaikkoja Suomesta yrityksen tunnusluvuista johtuen.

Metson vuoden 2018 vuosikertomuksen mukaan Metso Mineralsin liikevaihto kasvoi vuoden aikana 19 prosenttia ja oli 2 453 miljoonaa euroa. Liikevoitto oli 254 miljoonaa euroa.

– Kyseessä on liikkeenjohdollinen linjaus. Metson johto toimii vastuuttomasti, jos aikoo ulkoistaa toiminnot maahan, jossa on yksi Euroopan alimpia palkkatasoja, Malinen summaa.

Suomen valtion omistusosuus sijoitusyhtiö Solidiumin kautta Metsossa on tällä hetkellä 14,9 prosenttia.

– Järjestöt ja maan hallitus ovat sitoutuneet tällä vaalikaudella luomaan 60 000 uutta työpaikkaa Suomeen. Näinkö siihen päästään? Malinen kysyy.