Lehtikuva/Ina Fassbender

Korkeakoulut vetoavat eri maiden hallituksiin nopeiden toimien puolesta.

Yli 7 000 yliopistoa, korkeakoulua ja college-tasoista oppilaitosta julisti keskiviikkona ilmastohätätilan ja esitti kolmen kohdan toimintaohjelman kriisin torjumiseksi.

YK:n päämajassa New Yorkissa pidetyssä tilaisuudessa vedottiin muihin instituutioihin ja eri maiden hallituksiin, jotta ne liittyisivät mukaan kiireellisiin toimiin ilmastokriisiin puuttumiseksi.

Toimintaohjelman ensimmäisenä kohtana on sitoutuminen hiilineutraaliuteen vuoteen 2030 tai ehdottomasti viimeistään vuoteen 2050 mennessä.

”On säilytettävä elinkelpoinen planeetta tuleville sukupolville.”

Toisena kohtana vaaditaan sijoittamaan enemmän resursseja toiminnallisesti suuntautuneeseen ilmastotutkimukseen ja asiantuntemuksen luomiseen.

Kolmanneksi vaaditaan lisäämään ympäristöön ja kestävään kehitykseen liittyvän koulutuksen tarjoamista.

ILMOITUS

Aloitteen sisältävässä avoimessa kirjeessä kehotetaan varustamaan opiskelijat ”niillä tiedoilla, taidoilla ja kyvyillä, joita tarvitaan ilmastonmuutoksen aiheuttamaan yhä kasvavaan haasteeseen vastaamiseksi”.

”Meidän kaikkien on työskenneltävä yhdessä säilyttääksemme elinkelpoisen planeetan tuleville sukupolville ja tehdäksemme oman osamme vihreämmän ja puhtaamman tulevaisuuden rakentamiseksi kaikille”, sanotaan julistuksessa edelleen.

Allekirjoittajia monista maista

Aloitteen käynnistäjinä yliopistojen ja collegeiden ympäristöliitto EAUC/, yhdysvaltalainen korkeakoulujen ilmastojärjestö Second Nature sekä YK:n ympäristöohjelman (UNEP) nuoriso- ja koulutusliitto.

Tähän mennessä aloitteen on allekirjoittanut 25 järjestöä, jotka edustavat yhteensä noin 7 050 korkeakoulua sekä 59 yksittäistä oppilaitosta. Kaikissa näissä on yhteensä 652 000 opiskelijaa.

Vuoden loppuun mennessä aloitteentekijät uskovat saavansa mukaan yli 10 000 oppilaitosta.

Yksittäisiä korkeakouluja on mukana Arabiemiraateista, Argentiinasta, Costa Ricasta, Espanjasta, Hondurasista, Intiasta, Indonesiasta, Irlannista, Isosta-Britanniasta, Keniasta, Kiinasta, Kolumbiasta, Kuwaitista, Mauritiuksesta, Meksikosta, Nigeriasta, Panamasta, Ranskasta, Saksasta, Saudi-Arabiasta, Tanskasta, Ugandasta, Venezuelasta ja Yhdysvalloista.

Viime kuukausien aikana lukuisat opiskelijat ja koululaiset ympäri maailmaa ovat osallistuneet nopeita ilmastotoimia vaativiin koululakkoihin.