Lehtikuva/Jussi Nukari

Valtaosa suomalaisista haluaa perinnön sijaan hoivaa vanhuksilleen.

Iso osa eläkeläisistä voisi nostaa elintasoaan myymällä asuntonsa, esittää Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla. Eläkeläiset muuttaisivat pienempään asuntoon tai vuokralle ja asunnon myyntihinnasta iso osa laitettaisiin kertamaksuna eläkevakuutukseen, joka maksaisi ikääntyvälle vakuutuseläkettä tämän kuolemaan saakka.

Etlan tutkimusjohtaja Niku Määttäsen mukaan kyse olisi todellisesta vakuutuksesta toisin kuin aiemmissa eläkevakuutuksissa, joista valtaosa oli määräaikaisia ja perustui osin verovähennyksiin.

Eläkeläisten ikähaitari on iso, 60 vuodesta yli sataan vuoteen. Pitkäikäiset hyötyisivät vakuutuksesta, mutta lyhyemmän elämäntaipaleen saavien satsaus jäisi yhteiseen kassaan.

– Silloin kyse olisi oikeasta vakuutuksesta, Määttänen sanoo.

Täydennystä julkiseen hoivaan

Etla perustelee esitystään, että tällä tavoin eläkeläiset voisivat lisätä tulojaan ja ostaa tarvittaessa hoivapalveluita kotiinsa. Moni eläkeläinen haluaa vaihtoehdon pitkäaikaiselle laitoshoivalle. Moni ei tarvitse koskaan laitoshoivaa ja vain pieni osa tarvitsee sitä hyvin pitkän ajan, Etla huomauttaa.

ILMOITUS

Määttänen mainitsee, että Ranskassa hoivavakuutus täydentää julkisia palveluja. Vaihtoehtona voisi Suomessakin olla hoiva- ja eläkevakuutus.

– Ranskan sosiaaliturvamalli ei kovin hurjasti poikkea suomalaisesta. Kyse on siitä, että julkisia palveluja voisi halutessaan täydentää tai saada lisää valinnanvaraa.

Ongelmana on Etlan mukaan, että eläkeläisen pitää valita joko yksityiset tai julkiset palvelut. Välimuotoja, esimerkiksi palveluseteleitä, on tarjolla hyvin vähän.

Ei sovi kaikkiin tilanteisiin

Finanssialan teettämä kysely tukee ajatusta asuntovarallisuuden myynnistä, sillä eläkeläisten toivotaan käyttävän omaisuuttaan mieluummin omaan hyvinvointiinsa kuin jättävän sitä perinnöksi jälkipolville. Tätä mieltä oli kolme neljästä suomalaisesta, naiset useammin kuin miehet. Kysely tehtiin keväällä.

Määttänen myöntää, että hahmoteltavana oleva eläkevakuutusmalli hyödyttäisi lähinnä keskiluokkaisia ja kaupunkiseuduilla asuvia.

– Tämä esitys ei koske kaikkia. Kaupunkiseuduilla asuntoon on satsattukin enemmän, hän toteaa.

– Uskoisin, että tämä sopii tavallisille, keskiluokkaisille suomalaisille. Tämä ei voi korvata julkista hoivalupausta, vaan parhaimmillaan täydentää sitä.

Ratkaistavana on edelleen mm. vakuutuseläkkeen kohtelu. Hoiva-asumisen maksuissa ei huomioida asuntovarallisuutta, mutta eläke- ja muut tulot huomioidaan. Samoin on ratkaisematta, katsotaanko eläkevakuutuksesta tulevat tuotot verotettaviksi vai eivät.