Lehtikuva/Martti Kainulainen

Keskustelu opiskelijoiden oikeudesta lomaan, lepoon ja toimeentuloon on käynyt todella kuumana sen jälkeen kun Helsingin Sanomat julkaisi Annamari Sipilän kolumni, jossa hän irvaili Suomen ylioppilaskunnan liiton kannanotolle.

Kannanotossaan SYL muistutti,että opiskelijoillakin pitäisi olla mahdollisuus palautua ja viettää lomaa. SYL kysyi, miksi opiskelijoilla ainoana väestöryhmänä Suomessa ei ole oikeutta lomaan ja loma-ajan palkkaan. Siirtyminen perustuloon ratkaisisi ongelman järjestön mukaan.

Annamari Sipilä innostui irvailuun asti SYL:n kannanotosta ja sai sillä runsaasti jakoja somessa.

Kannanotto sai julkisessa keskustelussa Vasemmisto-opiskelijoiden mukaan vastaansa väärinymmärrystä, pilkkaa ja kauhistelua erityisesti yhteiskunnan valtaapitäviltä.

Opiskelijoille irvaileva Sipilän kolumni on ’”kerännyt lukuisia jakoja, joissa muun muassa Alexander Stubb, Suvi-Anne Siimes, Merja Ylä-Anttila ja Olli Luukkainen ovat pitäneet sitä laadukkaana keskustelunavauksena”. Vasemmisto-opiskelijat jatkavat kannanotossaan, että Kauppalehden päätoimittaja Arno Ahosniemi kuvasi kolumnia sanoin: ”Hänen nerokkuutensa sivaltaa laiskanpulskeat syöttöporsaat pieniksi viipaleiksi.”

Opiskelijoiden monimuotoisuus unohtunut

Keskustelussa opiskelijoiden jaksamisesta ja toimeentulosta kriitikot ovat Vasemmisto-opiskelijoiden mukaan unohtaneet opiskelijoiden monimuotoisuuden. Monet kritisoivat opiskelijoiden vaatimusta mahdollisuudesta palautumiseen sillä, että korkeakouluopiskelijat ovat tulevaisuuden hyväosaisia. Tämä on järjestön mukaan kovin yksinkertaistettu kuva.

ILMOITUS

Korkeakoulutus ei varapuheenjohtaja Ira Vainikaisen mukaan enää takaa työllistymistä samalla tavalla kuin aiemmin.

– Ja nyt opiskelemassa on ensimmäinen sukupolvi, joka jää vanhempiaan köyhemmäksi. Tulevaisuuden epävarmuuden vuoksi useat karttavat opintovelkaa ja sinnittelevät siten opintorahalla, joka on kaukana niin vähimmäistoimeentuloon riittävästä tasosta kuin syöttöporsaudestakin.

Palveluiden tuettava eriarvoisuuden purkamista

Opiskelijoiden palveluita ja toimeentuloa ei tulisi järjestön mielestä suunnitella kaikkein hyväosaisimpien ehdoilla, vaan siten, että ne tukevat yhdenvertaisuutta, saavutettavuutta ja eriarvoisuuden purkamista.

Näiden tavoitteiden kannalta SYL:n kannanotossaan esittämä perustulo on Vasemmisto-opiskelijoiden mukaan mitä erinomaisin ratkaisu, jota kohti kansanrintamahallitus ottaakin askeleita kokeilulla negatiivisesta tuloverosta.

Lisäksi järjestö vaatii riittävästi resursoituja tuki- ja mielenterveyspalveluita ja toteaa, että kansanrintamahallituksen toimet ovat näiden suhteen oikean suuntaisia, mutta erityisesti opiskelijoiden toimeentulon kannalta täysin riittämättömiä.

Moni on perheellinen, jo työelämässä

Vaikka yhteiskunnan eliitti on suurilta osin korkeastikoulutettua, se ei Vasemmisto-opiskelijoiden mukaan tarkoita sitä, että opiskelijat olisivat heidän peilikuvansa.

– Mitä vähemmän me pidämme huolta opiskelijoiden hyvinvoinnista ja toimeentulosta, sitä harvemmalla opiskelijalla, joka ei tule hyväosaisesta taustasta, on mahdollisuus päästä yhteiskunnan valta-asemiin saati elää hyvää ja laadukasta elämää, muistuttaa puheenjohtaja Lauri Linna.

Järjestön toinen varapuheenjohtaja Joel Lindqvist harmittelee synnytettyä mielikuvaa opiskelijoista skumppaa juovina suoraan lukiosta tulleina terveinä tulevaisuuden hyvätuloisina.

– On surullista, kuinka tämä mielikuva hallitsee opiskelijoiden yhteiskunnallisesta asemasta käytävää keskustelua – ja jopa päätöksentekoa, hän sanoo ja muistuttaa, että opiskelijoista merkittävä osa on esimerkiksi perheellisiä, jo työelämässä tai kuuluu vähemmistöön.