Lehtikuva/Angelos Tzortzinis

Vanha valtapuolue Uusi demokratia pystyy muodostamaan hallituksen ilman tukipuolueita.

Kreikkaa neljä vuotta johtanut vasemmistopuolue Syriza kärsi selvän tappion sunnuntain parlamenttivaaleissa. Se sai 31,5 prosenttia äänistä ja 86 paikkaa 300-paikkaiseen parlamenttiin.

Yhtä selvästi voittajaksi selvisi Kyriakos Mitsotakisin johtama keskustaoikeiston Uusi demokratia (ND), joka sai 39,9 prosentin ääniosuuden ja 158 paikkaa. ND sai siis yksinään enemmistön parlamenttiin ja voi muodostaa hallituksen ilman tukipuolueita.

Kahden suurimman puolueen välinen ero paikoissa on paljon suurempi kuin prosenteissa. Tämä johtuu siitä, että Kreikassa vaaleissa suurimmaksi selvinnyt puolue saa 50 bonuspaikkaa.

Mitsotakisin puolue saa yksinään enemmistön parlamenttiin.

Alexis Tsiprasin johtaman Syrizan vaalitappio oli lopulta kuitenkin ennakoitua pienempi. Sen ääniosuus putosi hieman alle 4 prosenttiyksikköä. Aivan viimeisimpiä gallupeita lukuunottamatta kaikki mielipidetiedustelut – itse asiassa koko vaalikauden ajan – olivat näyttäneet selvästi alle 30 prosentin kannatuslukemia.

Syrizan paikkamäärä päättyneellä kaudella oli 145. Sen hallituskumppanina oli viime tammikuuhun saakka pieni nationalistis-konservatiivinen puolue ANEL

ILMOITUS

ANEL:in ministerit jättivät hallituksen protestina sille, että Tsipras teki kompromissin Makedonian nimikiistassa, mutta osa ANEL:n kansanedustajista piti Tsiprasin hallituksen pystyssä.

Uusi demokratia palasi valtaan

Uusi demokratia on toinen sukudynastioiden johtamasta Kreikan kahdesta vanhasta valtapuolueesta. Karamanlisien ohella Mitsotakisit ovat johtaneet ND:tä. Kyriakos Mitsotakisin isä oli Kreikan pääministeri ja sisar ulkoministeri sekä Ateenan pormestari.

ND ja toinen vanha valtapuolue, sosiaalidemokraattinen Pasok ryvettyivät Kreikan velkakriisissä ja tilastokikkailussa. ND pystyi kuitenkin koko ajan pysymään pinnalla, ja se oli Syrizan hallituskaudella pääoppositiopuolue.

Pasok sen sijaan ei ole kyennyt nousemaan alhostaan. Syriza näyttää pysyvästi ottaneen sen paikan johtavana vasemmistopuolueena.

Nyt Pasok oli vaaleissa osana Muutosliike-vaaliliittoa (KINAL). Vaaliliitto sai 8,1 prosenttia äänistä, mikä on pari prosenttiyksikköä enemmän kuin Pasokin vaaliliiton viime vaaleissa saama.

Syrizasta eronneen entisen valtiovarainministerin Yanis Varoufakisin johtama uusi MeRA25 (”Euroopan realistinen tottelemattomuusrintama”) sai 3,4 prosentin ääniosuuden ja 9 paikkaa. Kreikan kommunistinen puolue KKE sai 5,3 prosenttia ja 15 paikkaa.

Uusi äärioikeistopuolue, Kyriakos Velopoulosin johtama EL (”Kreikkalainen ratkausu”) sai 3,7 prosenttia ja 10 paikkaa.

Huomionarvoista on, että äärimmäisen äärioikeistolainen Kultainen aamunkoitto putosi 2,93 prosentillaan alle kolmen prosentin äänikynnyksen ja menetti kaikki 18 paikkaansa. Viime vaaleissa sen ääniosuus oli 7 prosenttia.