Lehtikuva/Jussi Nukari

Muovinen barokkimekko ottaa kantaa ilmastokriisiin Suomen EU-puheenjohtajakauden avajaisissa.

Muovipussilauttoja maailman merissä ja mikromuovia ihmisten elimistössä. Kulutusjuhla koettelee luontoa ja ihmisten terveyttä. Saaristomeren tutkimuslaitoksen tutkimuksissa mikromuovia on löytynyt jopa hengitysilmasta Turun saaristossa.

Muovi on halpaa tuottaa, mutta siitä on hankala päästä eroon. Keskimäärin muovipussia käytetään 25 minuuttia, mutta sen hajoaminen luonnossa kestää 100–500 vuotta YK:n tiedotuskeskus UNRICin mukaan.

Muovituotteet ovat valtava ympäristöongelma, jonka rajoittamiselle Euroopan komissio asetti ensimmäisen Euroopan laajuisen muovistrategian vuonna 2018. Rajoitukset koskevat erityisesti kertakäyttö- ja mikromuovia, ja ne tulevat voimaan asteittaisesti vuoteen 2026 mennessä.

Kaisa Salmi ei poistu barokkihameensa päältä lainkaan 10-tuntisen esityksen aikana.

Suomi haluaa tuoda esille huolen muovin haitoista EU-puheenjohtajakaudellaan. Siksi valtioneuvoston kanslia tilasi tutkija-taiteilija Kaisa Salmelta kantaaottavan teoksen EU-puheenjohtajakauden avajaisiin Helsingin Kansalaistorille 8. heinäkuuta.

Kierrätysmuovista barokkimekko

Ympäristö- ja yhteisötaiteen parissa työskentelevää Kaisa Salmea muoviroska ja luonnon saastuminen on vaivannut pitkään. Hän on tehnyt kokeiluja muovia korvaavan materiaalin valmistamisesta Näkyvä ja näkymätön meri -näyttelyyn Harakan saaressa. Muovin ainesosana käytettyä polymeeria valmistettiin orgaanisista aineksista, eli rasvattomasta maidosta ja etikasta.

Salmen kehittämää Plastic Mama -teosta on toteutettu osallistavasti yli tuhannen koululaisen ja kierrätysaktiivin kanssa.

Plastic Mama

Kevään aikana Salmi järjesti kouluissa työpajoja, joissa lapset ja nuoret valmistivat muovipusseista kukkasia, jotka kiinnitettiin ylijäämämuovista tehtyihin työmaaverkkosuikaleisiin. Samalla jaettiin tietoa muovin käytöstä ja keskusteltiin vastuullisesta kuluttamisesta. Salmi huomasi, että koululaiset ovat hyvin perillä ympäristön tilasta ja muovin aiheuttamista ongelmista.

– Monet lapset ja nuoret kärsivät muoviahdistuksesta, mutta heillä on silti positiivinen ote tulevaisuuteen. Vaikka koululaiset ovat usein kriittisen tietoisia ympäristökriiseistä, ilmapiiri ei ole lannistunut, vaan ilmassa on toivoa, toteaa Salmi.

Plastic Mamaa on valmistettu myös Helsingin keskustakirjasto Oodissa sekä Tampereen ja Lahden tempauksissa osana Yleisradion I love muovi -kampanjaa.

Yhteisöllisesti koostetut muovikappaleet tullaan kokoamaan Kansalaistorilla valtavaksi, 30 metriä leveäksi barokkihameeksi. Koko komeus nostetaan rakennustelineen avulla kymmenen metrin korkeuteen, jonka huipulla Salmi toteuttaa performanssinsa.

Kansalaistorin kesäjuhlassa vietetään myös jalkapalloturnaus Helsinki Cupin avajaisia, jonka yhteydessä yli 5 000 eri maiden nuorta osallistujaa tuo oman kierrätysmuovitervehdyksensä osaksi Plastic Maman helmoja.

Kymmenen tunnin performanssi

Kun Kaisa Salmi kiipeää 10-metrisen muoviteoksensa päälle, hän haluaa välittää taiteen kautta luovia ratkaisuja aikamme polttavaan kriisiin.

Plastic Mama –performanssissa Salmi esittää äitihahmoa, joka pitää Kansalaistorin yleisölle kymmenen tunnin saarnan. Salmen ja kirjailija Juha Hurmeen teksti etenee muoviteemasta laajempaan kontekstiin. Saarna kertoo maapallon haasteista ja siinä luetellaan sukupuuttoon kuolevia lajeja sekä kurotellaan filosofiseen tarkasteluun ihmisen ja luonnon suhteesta.

– Taide vetoaa tunteisiin ja voi saada tehokkaammin aikaan toimintaa kuin pelkkä tiedon jakaminen. Teokseen tuovat vaikutelmansa myös pukusuunnittelija Marjatta Nissisen ja lavastaja Markku Pätilän esteettiset näkemykset, kertoo Salmi.

Plastic Maman performanssi on sekä henkisesti että fyysisesti vaativa rooli, johon Salmi on valmistautunut kuntoilemalla ja nukkumalla paremmin. Hän ei poistu barokkihameensa päältä lainkaan 10-tuntisen esityksen aikana, ja siksi barokkihameen yläkerrokseen järjestetään ruokailu, vessa ja jopa ukkosenjohdatin.

Kun teos seuraavana päivänä puretaan, Fortum kierrättää muovihameen osat ja muuntaa kierrätykseen kelpaamattomat osat lämmöksi polttolaitoksessa.

– Toivon että teos liikuttaa ihmisiä tavalla tai toisella. Kyse on performanssista, ja vasta paikan päällä nähdään, mitä Plastic Mama todella saa aikaan.

Plastic Mama on esillä Suomen EU-puheenjohtajakauden avajaisissa Helsingissä. Monipuolista ohjelmaa tarjoavaa kesäjuhlaa vietetään Kansalaistorilla maanantaina 8.7. klo 8.30–21.00.