Lehtikuva/Roni Rekomaa

Kokoomuslaisen oikeusministerin Antti Häkkäsen johdolla päätettiin huhtikuussa 2018 kiristää oikeusjärjestelmää niin, että vankilaan voi joutua maksamattomista sakoista aiempaa herkemmin.

Vielä 1960-luvulla häiriötä ja pahennusta aiheuttanut juopumus yleisellä paikalla oli rikos, josta poliisi vei putkaan ja kirjoitti sakkolapun. Samat alkoholisoituneet ja syrjäytyneet henkilöt hoipertelivat humalassa kaduilla ja toreilla päivästä toiseen. Kun heillä ei ollut varoja sakonmaksuun, oikeus muunsi ne vankeudeksi ja edessä oli vankilareissu. Vankila ei parantanut, vaan useimman kohdalla sama kierre jatkui hamaan kuolemaan.

Liki neljän vuosikymmenen poliisikokemuksella ja oikeustieteellisen loppututkinnon näkemyksellä olen sitä mieltä, etteivät muuntorangaistuksen oikeutus, peloteteoria ja terapeuttinen teoria toteudu sillä, että syrjäytyneiden ja alkoholisoituneiden näpistelijöiden sakot muunnetaan vankeudeksi.

Kriminaalipolitiikka on muutakin kuin rikoksesta seuraava rangaistus. Onnistunut kriminaalipolitiikka tarkoittaa kaikkia toimia, joilla voidaan vaikuttaa rikollisuuteen. Rikosoikeuden lisäksi siihen vaikuttavat sosiaali-, koulutus- ja päihdepolitiikka sekä terveydenhuolto.

Taito Taskinen

Kuopio

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!