Lehtikuva/Mandel Ngan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump omisti suuren osan itsenäisyyspäivän puheestaan torstaina Washingtonissa Yhdysvaltain sotasaavutusten ylistämiseen.

Erityistä huomiota on herättänyt kohta, jossa Trump sanoi, että amerikkalaiset joukot valtasivat itsenäisyyssodassa vuonna 1775 briteiltä lentokentät.

Trump itse oli aikaisemmin samassa puheessa ylistänyt amerikkalaisia Wrightin veljeksiä, jotka vuonna 1903 rakensivat ensimmäisen lentokoneen.

Wrightin veljekset keksivät lentokoneen vuonna 1903.

Lisäksi Trump liitti puheessaan Fort McHenryn taistelun vuoden 1775 sotaan, vaikka todellisuudessa se käytiin vasta vuonna 1812 brittejä vastaan käydyssä sodassa. Myös tämän monet huomasivat saman tien.

Lipsahduksia on vaikea perustella edes sillä, että Trump olisi tavalliseen tapaansa puhunut spontaanisti ja polveilevasti. Päin vastoin, asiantuntijoiden mukaan puhe vaikutti Trumpin puheeksi hyvin valmistellulta.

Tavallisesta itsenäisyyspäivän juhlasta poiketen torstain paraatissa oli mukana panssarivaunuja ja sen aikana hävittäjälentokoneet ja pommikoneet tekivät ylilentoja.