Lehtikuva/Franck Fife

Megan Rapinoe on MM-kisojen lyömätön tähti sekä kentällä että sen ulkopuolella.

Harva suomalainen jalkapallon ystävä tunsi Megan Rapinoen nimeä ennen Ranskan MM-kisoja. Nyt jenkkien hyökkääjätähti on jäänyt kaikkien mieliin niin kentän ulkopuolisten kannanottojensa kuin kenttäsaavutuksiensa vuoksi. Eritoten kisojen ”todellisessa finaalissa” eli puolivälierässä Ranska–USA tehdyt kaksi maalia emäntämaan verkkoon ovat sykähdyttäneet katsojia.

Rapinoe on voittanut arvokisoissa paljon jo entuudestaan: napannut MM-kultaa vuonna 2015 ja olympiakultaa vuonna 2012.

Seurajoukkueissa Rapinoe on saavuttanut suurimmat voittonsa pelatessaan Ranskassa ja voittaessaan Lyonissa pääsarjan kaudella 2012–2013. 33-vuotiaalla Rapinoella onkin todennäköisesti parhaimmat pelivuodet jo takanaan, mutta näissä kisoissa hän on todella loistanut. Rapinoe taitaa varsinkin erityistilanteet. Lontoon olympialaisissa hän teki maalin jopa suoraan kulmapotkusta!

Tämän kolumnin lähtiessä painoon ei ollut tiedossa tiistaina pelattavan välierän USA–Englanti lopputulosta. Huolimatta siitä näissä MM-kisoissa on tehty historiaa myös mediarintamalla.

Rapinoen kaltaisten persoonallisuuksien esiinmarssi on johtanut katsojaennätyksiin ympäri maailmaa, ja esimerkiksi Englannissa muutamat naisten MM-pelit ovat nousseet BBC:lla katsotuimpien pelien joukkoon.

ILMOITUS

Saattaa hyvinkin olla, että tiistai-illan välierä nousee tällä listalla jopa kärkeen. Onhan näissä kisoissa Englannilla aito mahdollisuus voittaa MM-kultaa toista kertaa sitten miesten vuonna 1966 saavuttaman tittelin.

Kaikista eniten kohua kisoissa on kuitenkin syntynyt Rapinoen ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin välisestä some-mittelöstä. Rapinoe ilmoitti kohtuullisen suorasukaisesti kieltäytyvänsä presidentin kutsusta Valkoiseen taloon, mikä sai puolestaan Trumpin hyökkäämään Twitterissä Rapinoen kimppuun tyypilliseen tapaansa.

Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Rapinoe ottaa yhteiskunnallisesti kantaa. Hän on toiminut poliisiväkivaltaa vastaan, vaatinut maajoukkueelleen parempia palkkioita ja lahjoittanut rahaa tulipaloista kärsineelle kotikaupungilleen.

Rapinoella on huumeongelman kanssa painiskeleva ja vankilakierteessä oleva veli. Hänestä riittää tarinaa ja särmää joka suuntaan. Avoimesti homoseksuaali Rapinoe elää parisuhteessa huippukoripalloilija Sue Birdin kanssa.

Rapinoe on täydellinen hahmo median kannaltakin. Hän on onnistunut tekemään hyvin bisnestä oman tunnettavuutensa kautta myös vaatebisneksessä. Nämä MM-kisat ovat muutenkin olleet kaupallisesti merkittävät. Nike nimittäin kertoi myyneensä USA:n naisten pelipaitaa enemmän kuin Chelsean ja Barcelonan paitoja yhden kauden aikana.

Rapinoen seurafutisarki on kuitenkin varsin toisenlaista. Hänen edustamansa Seattlen Reign FC:n kotistadionille mahtuu vain 6 500 katsojaa, ja naisten ammattilaisfutis ei jenkkilässä ole vielä aivan supersuosittua. MM-kisat ovat kuitenkin luoneet erittäin vankan pohjan tulevaisuudelle. Megan Rapinoen kaltaisten persoonallisuuksien nouseminen esiin tukee tätä hienolla tavalla.

Vakiorivillä Pohjanmaan derby KPV-VPS vetänee kauden yleisöennätyksen Kokkolaan. Pohjalaisten kohdatessa vastakkain ovat samalla Veikkausliigan hännänhuiput, joista kummallekin voitto olisi kullanarvoinen asia. Vieraat eivät ole voittaneet toistaiseksi kertaakaan. Kohtuullisen materiaalin vaasalaispoppoo saattaa juuri nyt tempaista ensimmäisen täyden pistepotin, mutta varmistetaan ottelu sarjapaikkansa puolesta vielä rimpuilevien isäntien ykkösellä.

Ykkösen puolella kärjessä killuva Haka kohtaa vieraissa MuSan. Pirteästi pelannut porilainen sarjanousija on sarjan kuntopuntarissa kakkosena. Vaikka Valkeakoskelta löytyy tasokkaampi jengi, tässäkin kohteessa tarvitaan kaksi merkkiä. Kakkonen ja ykkönen.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 6.7. klo 16.58. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1(X), 1(2), 1, 1(2), 2, 1(X), 1, X, 1, 1(2), 1, X, 1(2).