Lehtikuva/Frederick Florin

Europarlamentin uusi puhemies David Sassoli haluaisi muuttaa turvapaikanhakijoita koskevaa Dublin-järjestelmää.

EU-parlamentti valitsi keskiviikkona uudeksi puhemieheksi italialaisen sosiaalidemokraatin David Sassolin.

Italian sisäministeri, äärioikeiston Lega-puoluetta johtava Matteo Salvini tuomitsi valinnan. Hänen mukaansa se ”ei kunnioita italialaisten eikä eurooppalaisten äänestäjien tahtoa”.

Jostain syystä niin sanottujen kansallismielisten kansallismielisyys ei kestä sitä, jos omasta maasta valitaan kansainväliseen tehtävään ”väärää puoluetta” edustava poliitikko.

Ennen poliittista uraansa Sassoli oli tunnettu tv-kasvo.

Viisi vuotta sitten nähtiin vastaava episodi, kun Puolan populistioikeistolainen hallituspuolue PiS tuomitsi puolalaisen Donald Tuskin valitsemisen Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaksi.

Haluaa muuttaa Dublin-järjestelmää

Sassoli sanoi keskiviikkona valintansa jälkeen lehdistötilaisuudessa, että hänen mielestään niin sanottua Dublin-järjestelmää pitäisi muuttaa. Dublin-sopimuksen mukaan turvapaikanhakijoiden tulee hakea turvapaikkaa siinä EU-maassa, johon hän ensimmäiseksi saapuu.

ILMOITUS

Sassoli, 63, kuuluu Italian keskustavasemmistolaiseen demokraattiseen puolueeseen (PD). Hänet valittiin ensimmäistä kertaa europarlamenttiin vuonna 2009.

Ennen poliittista uraansa Firenzestä kotoisin oleva Sassoli oli tunnettu tv-kasvo. Hän oli yli 20 vuotta toimittajana Rai 1 -kanavan ajankohtaisohjelmassa.

Lyhyessä puheessaan europarlamentille valintansa jälkeen Sassoli nosti esille aikakauden suuret muutokset: nuorisotyöttömyyden, muuttoliikkeen, ilmastonmuutoksen, digitaalisen vallankumouksen ja uudet globaalit valtasuhteet.

Lehdistötilaisuudessa Sassoli lisäksi korosti kansalaisjärjestöjen roolia ja lupasi pitää parlamentin ovet entistä avoimempana niille. Hän sanoi, että demokratian työkalut EU:ssa eivät ole riittävät ja lupasi työskennellä demokratian prosessien parantamiseksi.