Lehtikuva/Sylvain Thomas

Euroopassa kesäkuun keskilämpötila oli jopa 2 astetta tavanomaisen yläpuolella.

Päättynyt kesäkuu oli mittaushistorian lämpimin Euroopassa ja myös koko maailmassa, kertoi Copernicus Climate Change Service (C3S) keskiviikkona.

Koko maailman tasolla tämän vuoden kesäkuun keskilämpötila ylitti 0,1 asteella aikaisemman vuodelta 2016 olleen ennätyksen. Vuonna 2016 ilmastoa lämmitti voimakas El Niño -ilmiö.

Euroopassa kesäkuun keskilämpötila oli noin 1 asteen korkeampi kuin aikaisempana ennätysvuotena 1999. Vuosien 1981–2010 keskiarvon ne ylittivät enemmän kuin 2 asteella.

Maailman tasolla kesäkuun keskilämpötila ylitti 0,1 asteella aikaisemman ennätyksen.

Kesäkuun keskiarvoa nosti erityisesti kuun 25. päivänä alkanut poikkeuksellinen helleaalto, joka koski suurta osaa Euroopasta. Helleaallon aiheutti Saharasta tullut kuuma ilma.

Saksassa, Pohjois-Espanjassa, Pohjois-Italiassa, Sveitsissä, Itävallassa, Tšekissä ja suurimmassa osassa Ranskaa mitattiin hellejaksolla 6–10 astetta ajankohdan pitkän aikavälin (vuodet 1981–2010) keskiarvoa korkeampia lukemia.

ILMOITUS

Viime vuonna vuosien 1981–2010 keskiarvoa korkeammat keskilämpötilat vallitsivat Euroopassa huhtikuusta joulukuuhun saakka.

Yksittäistä lämpöaaltoa ei voi suoraan laittaa ilmastonmuutoksen piikkiin, mutta ilmastokriisi lisää niiden todennäköisyyttä.

Copernicus Climate Change Service on yksi EU:n Copernicus-ohjelman palveluista. Se toimittaa keskipitkän aikavälin sääennusteita.