All Over Press/Ismo Pekkarinen

– Laki on raskas väline tehdä yhteiskuntakokeiluja, sillä lain purkaminen on hidas prosessi, jos kokeilu osoittautuu vahingolliseksi, muistuttaa puheenjohtaja Irma Hirsjärvi.

Työttömien keskusjärjestö on seurannut tiiviisti meneillään olevaa aktiivimallin purkamisen hitautta koskevaa keskustelua. Irma Hirsjärvi muistuttaa, että keskusjärjestö varoitti aktiivimallin ongelmista lakivalmistelun aikana, samoin monet muut asiantuntijat. Siitä huolimatta aktiivimalli haluttiin lakiin, tietäen, että sen purkaminen on yhtä hidas prosessi.

Laki aktiivimallista tuli voimaan vuoden 2018 alussa ja jo kesäkuussa hälytyskellot soivat. Hirsjärvi kertoo, että työttömien yhdistyksissä, Työttömien keskusjärjestön valtakunnallisessa Terveydeksi-hankkeessa sekä diakoniatyössä tuli vastaan ihmisiä, jotka olivat joutuneet vakaviin ongelmiin toimeentulon ja viranomaissotkujen takia.

Lasku lankesi toimeentulotukikustannuksiin

Syksyllä 2018 kunnista alkoi tulla viestiä ihmisten putoamisesta talousvaikeuksiin, ja keväällä 2019 oli jo selvää, että lasku lankesi kuntien toimeentulotukikustannuksiin.

– Nämä kaikki viestit toimitettiin hallituksen ja päättäjien tietoon, Hirsjärvi sanoo

Aktiivimallia vauhdittamaan maan silloinen hallitus oli luvannut 25 miljoonaa euroa vuosille 2018 ja 2019 eli yhteensä 50 miljoonaa euroa.

ILMOITUS

Tulokset ovat Hirsjärven mukaan olleet vaatimattomat. Esimerkiksi toukokuussa julkistettu Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen selvitys kertoi, että aktiivimallin tuloksia ei edes pystytä erottamaan nousukauden ja tilastojen siivoamisen tuloksista.

Aktiivimallin ongelmat ovat kiistattomat. Sen osoittavat myös Työttömien keskusjärjestön tekemä kysely ja SAK:n teettämä selvitys syksyllä 2018 sekä Tiina Ruohosen DIAK:issa tekemä opinnäyte keväällä 2019.

Kokeilut pitäisi tehdä pilotteina

– Aktiivimallilaki on surkea opetus: yhteiskuntakokeiluja ei pitäisi mennä tekemään vastoin asiantuntijoiden varoituksia. Kokeilut pitäisi tehdä pilotteina, joka voidaan tarvittaessa välittömästi keskeyttää, toteaa Hirsjärvi.

Hän toivoo, että hallitus voisi saavuttaa yksimielisyyden aktiivimallin purkamista koskevassa kysymyksessä mahdollisimman pian.