Jarno Mela

– Ministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) on käynnistänyt purkamisen valmistelun ja toteutus tehdään budjettiriihen yhteydessä syyskuussa, kun hallitus antaa lakiesityksen eduskunnalle. Syksyn aikana aktiivimalli puretaan, Arhinmäki selvittää.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kommentoi aktiivimallista heinäkuun alkupäivinä noussutta keskustelua, jota viritteli työministeri Timo Harakka (sd). Hänen mukaansa edellisen hallituksen säätämä työttömyysturvan aktiivimalli voidaan purkaa heti. Sillä aktiivimallilla ei ole osoitettu olevan työllisyysvaikutuksia, joten aktiivimallin purkamista ei siten tarvitse kompensoida uusilla työllisyystoimilla.

Aktiivimallin purkaminen heti on Arhinmäen mukaan ollut vasemmistoliiton lähtökohta kaiken aikaa. Mutta mitä heti tarkoittaa?

– Hallitushan ei aktiivimallia poista, vaan sen tekee eduskunta. Ja se vaatii lainsäädäntömuutoksen, joka vie useita kuukausia, hän muistuttaa.

”Nordean ekonomisti menee politiikan puolelle.”

Arhinmäen mukaan on täysin selvää, että vasemmistoliitto ei hyväksy mitään muuta.

– Eli ministeri Pekonen tekee asiasta esityksen. Aktiivimallin purkaminen on yksi keskeinen osa meidän hallituksessa oloa.

ILMOITUS

Sosiaali- ja terveysministeri Pekonen ja työministeri Harakka valmistelevat purkua yhdessä.

Huono malli roskiin, uudet työllisyystoimet valmisteluun

Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen on kommentoinut twiitissä hallituksen aikeita heivata aktiivimalli romukoppaan. Hän kysyi, eikö tietoon perustuvaa päätöksentekoa painottava hallitus ehdi odotella tutkimustuloksia. Niitä olisi luvassa Valtion taloudelliselta tutkimuslaitokselta syksyllä.

Arhinmäen vastaus kritiikkiin on se, että Nordean ekonomisti menee politiikan puolelle.

– Aktiivimalli on nöyryyttävä, epäoikeudenmukainen, epätasa-arvoisesti ihmisiä kohteleva negatiivinen malli, jossa työttömät monilla alueilla eivät pysty itse edes vaikuttamaan siihen, joutuvatko he aktiivimallin leikkurin kohteeksi. Siksi se tullaan purkamaan.

Aivan toinen asia Arhinmäen mukaan on se, että hallituksen pitää valmistella uusia työllisyystoimia, joilla nostetaan työllisyysastetta.

– Mutta nämä pitää erottaa toisistaan.

Tästä syystä aktiivimallista tehtäviä valiolaskelmia voidaan Arhinmäen mielestä hyvin arvioida myöhemmin. Katsoa onko mallista ollut mitään hyötyä työllisyyden näkökulmasta.

– Ja sitten tehdään uusia toimenpiteitä työllisyyden parantamiseksi ihan riippumatta siitä onko aktiivimalli työllistänyt vai ei.