Lehtikuva/Roni Rekomaa

”Meillä ei ole enää myötätuulta purjeissa”.

Työttömyyden lasku on hidastunut. Työministeri Timo Harakka (sd.) pitää suuntaa huolestuttavana.

Lisäksi uudet työsuhteet ovat osa-aikaisia ja työllistymiset ovat tapahtuneet yrittäjyyden turvin. Kokoaikaisia työsuhteita on syntynyt aiempaa vähemmän, mikä voi johtua myös kausivaihteluista.

– Meillä ei ole enää myötätuulta purjeissa. Se tuuli täytyy puhaltaa itse, Harakka sanoo.

– Näkemyksemme on, että määrätietoisilla, ripeillä toimenpiteillä pystytään saamaan aikaan tuloksia.

ILMOITUS

Uusi hallitus aikoo ottaa palkkatuen entistä tehokkaampaan käyttöön. Harakan mukaan Suomi käyttää palkkatukeen murto-osan siitä, mitä naapurimme Ruotsi.

Palkkatuen käyttöä on tarkoitus helpottaa myös vähentämällä siihen liittyvää byrokratiaa. Lisäksi otetaan käyttöön uudenlaisia palkkatuen malleja. Niiden odotetaan lisäävän toisaalta tuettavien osaamista ja toisaalta vaikeimmin työllistettävien työhön pääsyä. Myös osatyökykyisten työelämävalmennukseen on tulossa lisäresursseja.

Työllisyyttä aiotaan parantaa ennen muuta tehostamalla TE-toimistojen palveluja.

– Palveluista pitää tehdä aidosti aktivoivia. Toimenpiteet ovat käynnistyneet jo, Harakka kertoo.

Varsinainen satsaus nähdään vasta ensi vuonna, kun budjettiin saadaan riittävät määrärahat työvoimapalveluihin.

Lex Harakka tullee harkintaan

Työtä hakevien joukossa on viranomaisten mukaan edelleen niitä, jotka eivät sairautensa tai pitkittyneen työttömyyden ja sen seurannaisvaikutusten takia pysty enää työhön.

Edellinen hallitus päästi osan heistä tiukkojen kriteerien jälkeen eläkkeelle ns. Lex Lindströmin turvin. Jo aiemmin työtekoon kykenemättömiä pitkäaikaistyöttömiä on ohjattu eläkkeelle ns. Lex Taipaleen turvin.

Ministeri Harakka ei pidä mahdottomana, että nykyinen hallitus tekee vastaavan kertaluontoisen lain. Tosin hallitusohjelmassa asiasta ei ole mainintaa.

– Täytyy tarkastella, minkälaista jatkoa laki tarvitsisi. Itse asiassa Ilkka Taipale tuli tuossa vastaan ja taidettiin sopia treffit. Hän varmaan antaa näkemyksensä siitä, mitä seuraavaksi pitää tehdä. Saadaanko tähän pakettiin vielä kolmaskin nimi, Harakka hymähtää.

Aktiivimallin purku ottaa aikansa

Aktiivimallin purkamisen aikataulusta Harakka ei osannut kertoa tarkemmin. Jotta työttömyyden kulut pysyisivät entisellään, työttömien omavastuuaikaa täytyy pidentää.

Työministeri valmistelee aktiivimallin purkua yhdessä sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.) kanssa.

Kun ministeriltä perättiin aktiivimallin purun vaikutuksia työllisyyteen ja valtiontalouteen, hän totesi mallin todennettujen vaikutusten olleen niin pienet, ettei niillä ole merkitystä.