Lehtikuva/Miguel Riopa

Komission mielestä huumeiden luokittelun pitäisi perustua tieteelliseen arvioon eikä poliittisiin päätöksiin.

Arvovaltaisista henkilöistä koostuva Global Commission on Drug Policy katsoo, että nykyinen huumeiden luokittelujärjestelmä perustuu poliittisille näkökohdille eikä tieteellisille arvioille. Se esittääkin tiistaina julkaistussa raportissaan radikaalia uudelleenarviointia.

Komission – johon kuuluu muun muassa 14 entistä valtiojohtajaa – mielestä pitäisi luopua nollatoleranssin politiikasta ja mahdollistaa esimerkiksi kannabiksen käyttö lääke- ja tutkimustarkoituksiin sekä ”muihin laillisiin tarkoituksiin”.

Miedompiin huumeisiin pitäisi suhtautua nykyistä sallivammin, mutta myös esimerkiksi kokaiinin ja heroiinin suhteen olisi tehtävä kustannuksiin ja hyötyihin perustuva arvio järkevästä linjasta.

Komission mielestä pitäisi luopua nollatoleranssin politiikasta

Yksi komission jäsenistä on Kolumbian entinen presidentti Juan Manuel Santos, joka sai Nobelin rauhanpalkinnon sisällissodan lopettamisesta. Huumekauppa oli merkittävä käyttövoima sodalle.

Santos sanoi Guardian-lehdelle, että huumeiden vastaista sotaa on käyty 50 vuotta, mutta sitä ei ole voitettu. Sota on Santosin mukaan tuottanut enemmän haittaa kuin aiheuttaisi ”käytännöllinen lähestymistapa, jossa säänneltäisiin huumeiden kauppaa ja käyttöä”.

ILMOITUS

Santos totesi, että tutkimusten mukaan esimerkiksi kannabis on vähemmän haitallista kuin alkoholi. Nykyisellä luokittelulla ei olekaan hänen mukaansa tieteellistä pohjaa.

Nykypolitiikan haitat

Komission mukaan tiukka politiikka on aiheuttanut sen, että suuressa osassa maailman maita ei ole saatavilla opioideja kivunlievitykseen ja jopa leikkauksia tehdään ilman anestesiaa.

Muina haittavaikutuksina komissio luettelee tartuntatautien leviämisen, kuolleisuuden lisääntymisen sekä liian täyteen ahdetut vankilat.

Yhtenä esimerkkinä epäonnistuneesta politiikasta komissio pitää myös Yhdysvaltain opioidikriisiä, joka toissa vuonna johti 72 000 ihmisen kuolemaan.

Komissio muistuttaa, että monien aineiden haitallisuudesta ei ole tehty arviota kymmeniin vuosiin tai niitä ei ole arvioitu lainkaan.

Korostaa WHO:n roolia

Komissio ei esitä ratkaisuksi kaiken sallimista, vaan riskirajojen arvioimista samalla tavalla kuin alkoholin suhteen. Maailman terveysjärjestön (WHO) pitäisi sen mielestä olla tieteellisen arvioinnin tekijä.

Vuodesta 1961 lähtien voimassa olevassa nykyjärjestelmässä WHO:lla on vain suositusten antajan osa.

Viime tammikuussa WHO kehotti tunnustamaan kannabiksen lääkinnällisen hyödyn ja luokittelemaan sen tältä pohjalta uudelleen.

Komissiota johtaa entinen Sveitsin presidentti Ruth Dreyfuss. Sen jäseninä ovat muun muassa entinen YK:n ihmisoikeuskomissaari Louise Arbour, Virgin-yhtiön perustaja Richard Branson, entinen Brasilian presidentti Fernando Henrique Cardoso, entinen Uuden-Seelannin pääministeri Helen Clark, entinen IAEA:n pääjohtaja Mohamed ElBaradei, entinen Puolan presidentti Aleksander Kwasniewski, entinen Nigerian presidentti Olusegun Obasanjo, entinen Itä-Timorin presidentti Jose Ramos-Horta, entinen Yhdysvaltain ulkoministeri George Schultz, entinen EU:n ulkopoliittinen johtaja Javier Solana sekä entinen Meksikon presidentti Ernesto Zedillo.