Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Rotuhygienian kohteeksi joutuneita oli ainakin 12 000 ihmistä 1960-luvulle asti.

Eduskunnan seksuaalioikeudet- ja kehitysryhmä on tehnyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen virallisesta anteeksipyynnöstä pakkosteriloinnin uhreille. Kysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja on ryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas).

Suomessa pakkosteriloitiin 1930–1960-luvuilla arviolta ainakin yli 12 000 ihmistä. Rotuhygieniaan tähtäävän politiikan uhriksi joutui köyhiä, kehitysvammaisia, mielisairaita, epileptikoita, romaneja, yksinhuoltajia, kuuroja ja seksuaalisesti liian halukkaina pidettyjä ihmisiä. Suurin osa heistä on naisia.

Suomi ei ole koskaan esittänyt virallista anteeksipyyntöä pakkosteriloiduille ihmisille. Heitä on yhä elossa, sillä pakkosteriloinnit lopetettiin vasta vuonna 1970, ja uhrit olivat yleensä nuoria. Esimerkiksi Ruotsi esitti anteeksipyynnön pakkosteriloinnin uhreille jo vuonna 1999.

”Äärimmäinen oikeudenloukkaus”

Hanna Sarkkinen pitää välttämättömänä, että myös Suomi ottaa vahvan roolin menneiden, valtiolähtöisten ihmisoikeusloukkauksien tunnustamisessa.

– Lisääntymiskyvyn vieminen ihmiseltä väkisin on äärimmäinen oikeudenloukkaus. Se riistää oikeuden ja mahdollisuuden perheen perustamiseen ja haavoittaa ihmistä pahimmillaan loppuiäksi.

ILMOITUS

Uudessa hallitusohjelmassa korostetaan ihmisoikeuksia ja seksuaalioikeuksia. Esimerkiksi translakia aiotaan muuttaa niin, että transihmisen, joka haluaa vahvistaa juridisen sukupuolensa, ei enää tarvitse todistaa lisääntymiskyvyttömyyttään. Tämä on merkittävä askel eteenpäin ihmisoikeuksien ja kehollisen itsemääräämisoikeuden vahvistamisen kannalta. Lisäksi valtioneuvosto aikoo käynnistää sovintoprosessin kuuroihin kohdistuneista oikeudenloukkauksista Suomen historiassa. Kuurot olivat yksi väestöryhmä, johon myös pakkosteriloinnit kohdistuivat.

– Suomen valtion rotuhygieniaan perustuva pakkosterilointipolitiikka oli häpeällinen vaihe Suomen historiassa. Kysymmekin voiko valtioneuvosto aloittaa sovintoprosessin pakkosteriloinnin uhriksi joutuneiden osalta ja viimein esittää heille virallisen anteeksipyynnön, Sarkkinen kertoo.

Eduskunnan seksuaalioikeudet- ja kehitysryhmä on vuonna 1995 perustettu avoin ryhmä kaikille seksuaalioikeuksista ja kehityspolitiikasta kiinnostuneille kansanedustajille.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!