Lehtikuva/Bulent Kilic

Isis-leirissä on kymmeniä suomalaisia, joista enemmistö lapsia. Hallituksen pitää päättää, autetaanko heidät kotiin.

Hallitukselta odotetaan lähiaikoina ratkaisua siitä, mitä Suomi tekee Syyriassa al-Holin leirissä oleville suomalaisille Isis-vaimoille ja -lapsille. 73 000 ihmisen leirillä koko ajan pahenevissa olosuhteissa on ainakin 11 suomalaista naista ja Ylen tietojen mukaan 33 lasta. Heidän arvioidaan olevan Isis-taistelijoiden perheenjäseniä.

Asia jakaa eduskuntaa ja puolueitakin, Helsingin Sanomat kertoo keskiviikkona. Lehden tavoittamien eduskuntaryhmien johtajien enemmistön mukaan lapsia tulisi auttaa, mutta Syyriaan vapaaehtoisesti matkustaneiden naisten tilanne on toinen.

HS kertoo, ettei se tavoittanut vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Paavo Arhinmäkeä. Arhinmäki toteaa Facebookissa, ettei ole saanut yhteydenottopyyntöä, mutta kertoo oman kantansa, joka lähtee siitä, että ”Suomi on oikeusvaltio ja Suomen pitää toimia kaikissa tapauksissa kotimaisen ja kansainvälisen lainsäädännön mukaan. Oikeusvaltio ei voi valita, koska noudattaa lainsäädäntöä ja koska ei”.

”En ole oikeusoppinut, mutta olen lukenut heidän lausuntojaan asiasta. Niiden perusteella näyttäisi olevan selvää, että Suomen valtion laillinen vastuu on huolehtia leireillä olevista lapsista.”

”Lausuntojen perusteella näyttäisi siltä, että lain perusteella myös naisia todennäköisesti pitää auttaa. Oikeusvaltioon kuuluu myös syyttömyysolettama.”

ILMOITUS

”Harkintavaltaa ei ole”

15 oikeusoppinutta julkaisi juhannuksen alla Helsingin Sanomissa mielipidekirjoituksen , jonka mukaan Suomen viranomaisilla ei ole asiassa harkintavaltaa. Perustuslain mukaan ”Suomen kansalaista ei saa estää saapumasta maahan”. Asia on vahvistettu myös Euroopan ihmisoikeussopimuksessa.

Konsulipalveluista annetun lain mukaan asianmukainen Suomen edustusto ”voi avustaa evakuoinnin järjestämisessä kriisi­alueelta lähimmälle turvalliselle alueelle tai kotimaahan”. Konsuliavustamisesta ei saa luopua rangaistuksena, vaan avustamisen perusteina ovat avun tarve ja joutuminen hädänalaiseen asemaan, oikeusoppineet kirjoittivat.

Tarve kansainväliselle tuomioistuimelle

Suojelupoliisin mukaan myös Isis-lapset voivat olla Suomelle turvallisuusuhka.

Arhinmäen mukaan oikeusvaltio ja turvallisuus eivät ole vastakkaisia.

”Turvallisuudesta pitää huolehtia kaikissa tilanteissa siinä missä oikeusvaltioperiaatteen toteutumisesta.”

Hänen mukaansa mahdollisiin rikoksiin syyllistyneet pitää saattaa edesvastuuseen ja ”karmeisiin rikoksiin syyllistyneet” tuomita kansainvälisessä tuomioistuimessa.

”Olen tavannut Pohjois-Syyrian alueella Rojovassa hallintoa pyörittävien ja karmean terroristijärjestö ISIS:in kaataneiden kurdien diplomaattista edustajaa. Heidän viestinsä oli, että kansainvälinen tuomioistuin tulisi alueelle, koska siellä on todistajat ja todisteet. Mutta he tarvitsevat siihen apua, kansainvälisiä tuomareita ja juristeja.”

Orpo ei tunne sympatiaa

Hallituspuolue keskustan hallintovaliokunnan jäsenet ehtivät jo vaatimaan, ettei Isis-naisia tuoda Suomeen, mutta pienet lapset voitaisiin tuoda äitiensä suostumuksella. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoo HS:lle, ettei ryhmä ole ottanut asiaan kantaa, mutta on ohjeistanut ministereitään toimimaan ”turvallisuuskärki edellä.”

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sari Sarkomaa totesi entistä sisäministeri Kai Mykkästä myötäillen, että aikuisten kohdalla ei ole syytä tehdä poikkeusta, mutta ”lapset ovat selkeästi viattomia. On tärkeää löytää turvallinen tapa auttaa heitä”.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sen sijaan paalutti aamulla, että kyse ei ole laista, vaan hänen tuntemistaan sympatioista tai oikeammin niiden puuttumisesta.