Lehtikuva/Mandel Ngan

Yhdysvalloilla on ”moraalinen, eettinen ja taloudellinen velvollisuus verottaa meidän varallisuuttamme enemmän”, sanotaan superrikkaiden kirjeessä.

Joukko yhdysvaltalaisia miljardöörejä julkaisi maanantaina avoimen kirjeen, jossa he toivovat varallisuusveron säätämistä kaikkein rikkaimmille.

Kahdeksantoista superrikkaan allekirjoittama kirje kehottaa perimään ”kohtuullista” varallisuusveroa väestön rikkaimmalta 0,1 prosentilta.

Allekirjoittajien joukossa ovat suursijoittaja George Soros, Facebookia perustamassa ollut Chris Hughes, miljardööri Charlie Mungerin tytär Molly Munger sekä Disney-perijä Abigail Disney.

Rikkaimmalla 0,1 prosentilla on lähes viidesosa Yhdysvaltain varallisuudesta.

Yhdysvalloilla on ”moraalinen, eettinen ja taloudellinen velvollisuus verottaa meidän varallisuuttamme enemmän”, sanotaan Medium-nettisivuston julkaisemassa kirjeessä.

”Varallisuusvero auttaisi vastaamaan ilmastokriisiin, parantaisi kansanterveyttä, loisi reiluja mahdollisuuksia ja vahvistaisi demokraattisia vapauksiamme”, katsovat allekirjoittajat.

ILMOITUS

Varallisuusvero hidastaisi kirjeen mukaan varallisuuden kasautumista, joka ”syö pohjaa tasavaltamme vakaudelta ja yhtenäisyydeltä”.

”Nykyään mikään poliittinen ratkaisu menee harvoin läpi, jos se ei ole etukäteen saanut tukea varakkaalta eliitiltä tai muilta vaurailta intresseiltä. Eriarvoisuus pahentaa epäsopua ja tyytymättömyyttä, mikä lisää epäluottamusta demokraattisia instituutioita kohtaan – ja vieläkin pahempaa.”

Tukea Warrenin ehdotukselle

Allekirjoittajat korostavat, ettei heidän kannanottonsa ole puoluepoliittinen, eikä se ole tarkoitettu tuen ilmaisuksi kenellekään presidenttiehdokkaalle. He kuitenkin mainitsevat positiivisesti demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoittelevan Elizabeth Warrenin ehdotuksen varallisuusverosta.

Warren on esittänyt vuosittaisen kahden prosentin varallisuusveron perimistä varallisuuden 50 miljoonaa dollaria ylittävältä osuudelta. Lisäksi miljardin ylittävältä osuudelta perittäisiin vielä yksi lisäprosentti.

Warrenin veron piirin joutuisi 75 000 perhettä. Warrenin arvion mukaan tällaisella verolla saataisiin kymmenen vuoden aikana kerättyä yhteiskunnalle 2 750 miljardin tulot.

Rikkaimpien verojen korottamista ovat viime aikoina esittäneet myös edustajainhuoneen uusi tähti, demokraattien Alexandria Ocasio-Cortez sekä demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Bernie Sanders.

Varallisuusverolla kannatusta

Keväällä tehdyn gallupin mukaan 74 prosenttia yhdysvaltalaisista kannattaa varallisuusveron säätämistä. Republikaaniksi ilmoittautuvistakin 65 prosenttia on tällä kannalla.

Jopa Donald Trump esitti vuonna 1999 kertaluonteista varallisuusveroa valtion velan vähentämiseksi, mutta hän ei ole palannut aiheeseen myöhemmin.

Rikkaimman 0,1 prosentin hallussa on lähes viidesosa Yhdysvaltain varallisuudesta. Tämä on yhtä suuri kuin varallisuushaitarin alapään 90 prosentin osuus.

Americans for Tax Fairness Action Fund avasi maanantaina nettisivuston, jossa vertaillaan kaikkien demokraattien ehdokkuutta tavoittelevien veronäkemyksiä.