Lauri Hannus

Kaupunginhallitus vei hankkeen eteenpäin äänin 13–2.

Vasemmistoliitto vastusti maanantain kaupunginhallituksen kokouksessa Helsingin Taka-Töölöön kaavailtua Garden Helsinki -hanketta. Vasemmistoliiton mukaan Helsinki maksaa Garden Helsingistä liian suuren hinnan, sillä hanke paitsi nakertaa Keskuspuistoa myös tuhoaa alueen kulttuurihistoriallisesti arvokkaan kansallismaiseman.

Hylkäysesityksen tehneet Anna Vuorjoki ja Veronika Honkasalo eivät saaneet tukea muilta. Vasemmistoliitto hävisi äänestyksen 13–2.

Vasemmistoliiton mielestä alueelle kaavailtu rakennuskompleksi on ympäristöön liian suuri. Myös useat arkkitehdit ovat esittäneet julkisuudessa huolensa siitä, että Garden Helsinki tuhoaa Olympiastadionia ympäröivän maiseman.

Hanketta ovat vastustaneet myös Museovirasto ja Suomen arkkitehtiliitto Safa. Museoviraston kannanoton mukaan “monoliittinen uudisrakennus” uhkaa Olympiastadionin maisemallista asemaa ja katkaisee näkymäyhteyden Keskuspuistosta kohti Stadionin tornia. Safan mukaan Garden Helsinki “hallitsisi kaupunkimaisemaa haitallisella tavalla”.

Safa pitää lisäksi hanketta lainvastaisena, sillä se ei sovellu rakennettuun ympäristöön ja maisemaan eikä täytä kauneuden ja sopusuhtaisuuden vaatimuksia, mitä maankäyttö- ja rakennuslaki edellyttää.

ILMOITUS

”Helsinki ansaitsee parempaa”

Maiseman lisäksi hanke uhkaa nakertaa Keskuspuiston jo valmiiksi kapeinta kohtaa. Pohjoisen Stadiontien itäpuolella sijaitsevaan osaan Keskuspuistoa sijoitettaisiin viisi suurta maanalaisen rakennelman ilmastointikanavaa. Kaupungin aiemman linjauksen mukaan “maanalainen rakentaminen on suunniteltava niin, että maanpäällinen osa tontista säilyy luontoarvoiltaan ja maisemaltaan olennaisilta osin ennallaan”. Tämä ei ole hankkeen nykymuodossa toteutumassa.

– Me emme ole halukkaita tai valmiita tärvelemään Keskuspuistoa Garden Helsingin tieltä, ja siksi kaupunginhallituksen päätös olla piittaamatta näistä näkökulmista on suuri pettymys. Helsinki ansaitsee parempaa kuin mitä Garden Helsinki kaupungille tuo. Aluetta olisi voinut kehittää myös niin, että lähtökohtina olisivat olleet Keskuspuisto ja virkistäytyminen, kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen varajäsen Mai Kivelä sanoo.

Kaupunginvaltuuston varapuheenjohtajan Paavo Arhinmäen mukaan Garden Helsinkiä markkinoidaan liikuntahankkeena, mutta todellisuudessa siinä on kyse myös uuden hallin varjolla tapahtuvasta asuntojen, vähittäiskaupan ja hotellin gryndaamisesta.

– Olemme tehneet sekä tällä että edellisillä valtuustokausilla useita poliittisia avauksia uusien liikunta- ja urheilupaikkojen saamiseksi Helsinkiin ja haluamme, että tässä kaupungissa erityisesti lasten ja nuorten harrastusmahdollisuudet paranevat. Tässä hankkeessa ei kuitenkaan ole kysymys niinkään harrastusmahdollisuuksien parantamisesta, vaan ennemminkin aivan muusta, hän sanoo.

Poikkeuksellinen rahoitusratkaisu

Maisemaan ja Keskuspuistoon liittyvien näkökulmien lisäksi vasemmistoliitto on kritisoinut voimakkaasti hankkeen rahoitukseen liittyviä taustakuvioita. Yksityisellä rahalla toteutettava Garden Helsinki ei ole itsessään kannattava, minkä vuoksi kaupunki luovuttaisi Garden Helsinkiä ajavalle Projekti GH -yritykselle rahoituksen turvaamiseksi asuinrakennusoikeutta joko Kalasatamasta, Jätkäsaaresta tai Kruunuvuorenrannasta. Rakennusoikeutta on ehdotettu myönnettäväksi 28 000 kerrosneliötä.

– Vaikka Projekti GH maksaisi rakennusoikeudesta, on tämänkaltainen järjestely silti täysin poikkeuksellinen. Vastaavaa ei ole Helsingissä aiemmin nähty, Arhinmäki sanoo.

Kaupunginvaltuuston käsittelyyn Garden Helsinki etenee ensi syksynä.