Lehtikuva/Laura Ukkonen

Kilpailukyky muuhun euroalueeseen verrattuna parani hieman viime vuonna.

Palkkasumma kasvaa ja ostovoima paranee, mutta myös inflaatio kiihtyy, toteaa tänään julkaistu Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunnan tuore palkanmuodostuksen seurantaraportti.

Tänä vuonna ostovoima kasvaa 2,4 prosenttia. Ensi vuonna ostovoiman kasvu hidastuu hieman muun muassa palkansaajien sosiaaliturvamaksujen nousun vuoksi. Ne periytyvät kiky-sopimuksesta ja jatkuvat vielä ensi vuonna.

Työllisyyden paraneminen lisää palkkasumman ja ostovoiman kasvua tänä vuonna. Koko talouden palkkasumma kasvaa 3,8 prosenttia tänä ja ensi vuonna, mutta kasvu hidastuu hieman vuonna 2021. Kun työllisyyden kasvu hidastuu, sen merkitys ostovoiman kasvulle vähenee huomattavasti vuosiin 2017 ja 2018 verrattuna.

Viime vuonna Suomen nimelliset yksikkötyökustannukset nousivat 1,6 prosenttia, kun euroalueella kasvu oli 1,9 prosenttia. Näin ollen Suomen kustannuskilpailukyky parani hieman.

Komissio ennustaa Suomen palkansaajakorvausten kasvun palkansaajaa kohden olevan vuosina 2018–2020 keskimäärin 2,5 prosenttiin, mikä on hieman yli euroalueen keskiarvon.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!