Lehtikuva/Bulent Kilic

Kun hallitseva AKP-puolue on tunnustanut tappionsa ja presidentti onnitellut voittajaa, voinee vaalien tulosta pitää lopullisena.

Istanbulin pormestarin uusintavaalit sunnuntaina olivat kirvelevä takaisku presidentti Recep Tayyip Erdoğanille ja hänen AKP-puolueelleen. Opposition ehdokas Ekrem İmamoğlu löi AKP:n ehdokkaan entistä selvemmällä erolla.

Maaliskuun viimeisenä päivänä järjestetyissä vaaleissa AKP:n ehdokas Binali Yıldırım hävisi İmamoğlulle vain 13 000 äänellä, mutta nyt AKP:n vaatimassa uusinnassa eroa tuli peräti 770 000 ääntä. İmamoğlu sai 54 prosenttia hyväksytyistä 8,7 miljoonasta äänestä.

Etukäteen ei tuntunut mahdottomalta ajatukselta, että AKP vaikka väärentää vaalit varmistaakseen Istanbulin pysyvän hallussaan.

Istanbulin vaaleissa annettiin 8,7 miljoonaa ääntä.

Näin ei näköjään tapahtunut. AKP ei myöskään enää pitkittänyt nöyryytystä, vaan Yıldırım tunnusti tappionsa jo alustavien tulosten osoitettua selvää häviötä. Myös Erdoğan twiittasi onnittelunsa İmamoğlulle jo ennen lopullisten tulosten valmistumista.

Yllätysvoitto maaliskuussa

İmamoğlu oli melko tuntematon hallintomies ennen maaliskuun vaalien kampanjaa. Hän edustaa suurinta oppositiopuoluetta, maallista CHP:tä, joka kansainvälisesti kuuluu sosiaalidemokraattien internationaaliin. İmamoğlun taakse kuitenkin ryhmittyi myös useita muita oppositiopuolueita.

ILMOITUS

İmamoğlun voittoa maaliskuun vaaleissa pidettiin suurena yllätyksenä. Binali Yıldırım on AKP:n raskaan sarjan poliitikko, joka on viime vuosina toiminut muun muassa pääministerinä ja parlamentin puhemiehenä.

CHP:n melko keskiluokkaisen peruskannattajapohjan lisäksi İmamoğlun voittoon tarvittiin ääniä myös konservatiivisista ja uskonnollisista vähävaraisten kaupunginosista. Tärkeimpänä syynä pidetään Turkin talouskriisiä; työttömyys ja inflaatio koettelevat erityisesti pienituloisia.

Etupäässä kurdeista koostuva vasemmistopuolue HDP ei asettanut omaa ehdokasta, vaan antoi tukensa İmamoğlulle.

Ristiriitainen mitätöinti

AKP:n päätös vaatia maaliskuun vaalien mitätöimistä oli ilmeinen taktinen virhe, ja se jakoi myös AKP:n omaa kannattajakuntaa.

Viisi viikkoa vaalien jälkeen vaalilautakunta hyväksyi yhden tehdyistä valituksista, jonka mukaan vaalilakia rikottiin siten, etteivät vaalivirkailijat kaikilla vaalipaikoilla olleet kaupungin virkailijoita.

Päätöksen ristiriitaisuudesta kertoo se, että pormestarin vaalituloksen mitätöimisestä huolimatta samaan aikaan samoilla vaalipaikoilla pidettyjen valtuustovaalien tulos hyväksyttiin. AKP sai valtuustoon edelleen enemmistön.

Näin viime sunnuntain uusintavaaleista tuli myös kysymys Turkin demokratiasta. İmamoğlu sanoikin sunnuntaina voitonpuheessaan istanbulilaisten ”näyttäneen maailmalle, että Turkki yhä suojelee demokratiaansa”.

Erdoğanin kotikaupunki

Presidentti Erdoğan aloitti oman poliittisen nousunsa, kun hänet valittiin Istanbulin pormestariksi vuonna 1994. AKP on siitä lähtien pitänyt valtaa Turkin suurimmassa kaupungissa.

Erdoğanin liittolaisten käsissä olevat tiedotusvälineet rummuttivat ennen maaliskuun vaaleja AKP:n ehdokkaan puolesta, ja presidentti itse osallistui päätähtenä kampanjaan Yıldırımin voiton takaamiseksi.

Uusintavaalien kampanjassa taktiikka muuttui. Kun maaliskuussa Erdoğan hehkutti nationalistista henkeä, nyt pääosassa oli Yıldırım itse. Yıldırım kiersi vaalitilaisuudesta toiseen keskittyen kaupungin omiin asioihin ja jopa omaksui joitakin kampanjateemoja İmamoğlulta.

Istanbulissa asuu viidesosa Turkin väestöstä ja se tuottaa lähes kolmasosan maan bkt:sta. Kun se lisäksi on Erdoğanin kotikaupunki, ei AKP:n kärsimän tappion merkitystä voi liioitella.

Lehtikuva/Bulent Kilic

Erdoğanin haavoittuvuus

Istanbulin vaalit osoittivat ensimmäistä kertaa pitkään aikaan, että Erdoğankin on haavoittuva. Niillä on väistämättä vaikutus myös valtakunnan politiikkaan.

Parlamenttivaalit pidettiin viimeksi helmikuussa 2018. Niiden jälkeen hallituksen ovat muodostaneet AKP ja sen kanssa vaaliliitossa ollut äärioikeiston MHP-puolue.

İmamoğlusta puhutaan jo Erdoğanin tulevana haastajana. Presidentinvaalit on määrä järjestää yhdessä parlamenttivaalien kanssa vuonna 2023.

Ennen sitä ehtii vielä tapahtua paljon. Oppositio pystyi kokoamaan voimansa İmamoğlun taakse, mutta AKP tekee varmasti kaikkensa hajottaakseen vastustajansa. Ja valitettavasti on syytä uskoa, että Erdoğan on valmis käyttämään mitä keinoja tahansa säilyttääkseen valtansa.

Myöhään politiikkaan

Vuonna 1970 syntynyt İmamoğlu toimi aiemmin rakennusyhtiön johtajana. Hän lähti mukaan paikallispolitiikkaan vuonna 2008 ja vuonna 2014 hänet valittiin Istanbulin kaupunginosan Beylikdüzün pormestariksi. Hän tuli tunnetuksi pätevänä hallintomiehenä.

Kampanjoidessaan Istanbulin pormestariksi İmamoğlu korosti köyhyyden vastaisia toimia.

İmamoğlulla ei kuitenkaan tule olemaan helppoa. AKP:llä on kaupunginvaltuuston lisäksi enemmistö myös 25:ssä Istanbulin 39:stä kaupunginosasta.