IPS/Jorge Luis Baños

Ilmiö tunnustettiin ensimmäistä kertaa YK-raportissa.

Naismurhat ovat olleet tähän asti Kuubassa tabu. Nyt maa on ensi kerran esittänyt sukupuolensa vuoksi surmattujen naisten luvun kansainvälisessä raportissa.

Viranomaiset eivät ole kommentoineet tietoa, joka sisältyy Kuuban huhtikuussa julkaistuun kansalliseen raporttiin Agenda 2030:n eli YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamisesta. Raportti on luettavissa internetissä.

– Kun etsitään ratkaisua ongelmaan, ensimmäinen askel on tunnustaa sen olemassaolo, psykologi Mareleén Díaz huomauttaa. Hän työskentelee ei-valtiollisessa Oscar Arnulfo Romero -keskuksessa, joka kampanjoi naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.

Kuuban media on nostanut viime aikoina naismurhia näkyvästi esiin.

Vaikea verrata

Raportin mukaan puolison tai ex-puolison aiheuttamat naisten kuolemat vähenivät vuosina 2013–2016 Kuubassa 33 prosenttia.

Vuonna 2016 yli 15-vuotiaisiin naisiin kohdistuneita henkirikoksia tehtiin 0,99 sataatuhatta naista kohti, raportti kertoo. Kun Kuubassa on noin viisi miljoonaa naista, surmattujen määrä oli noin 50.

ILMOITUS

Luku on alhainen verrattuna moniin muihin Latinalaisen Amerikan maihin. Asiantuntijoiden mukaan tilaston vertailukelpoisuutta kuitenkin heikentää se, että Kuubassa tekijät on rajattu uhrien entisiin ja nykyisiin puolisoihin.

YK:n tilastojen mukaan Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueella naismurhia tehtiin eniten El Salvadorissa, jossa luku oli 10,2 sataatuhatta naista kohti. Hondurasin luku oli 5,8, Belizen 4,6 ja Trinidad ja Tobagon 3,0.

Naismurha outo käsite

– Kuubalaiset tuntevat asiaa huonosti, koska monenlaiset myytit tekevät naismurhat näkymättömiksi. Käsite on monille uusi ja outo, ei-valtiollisen Centro Cristiano de Reflexión y Diálogo-Cuba -laitoksen perustaja Valia Solís muistuttaa.

Diazin mukaan Kuuban media on nostanut viime aikoina naismurhia näkyvästi esiin ja yleinen tietoisuus asiasta on kasvanut sen jälkeen, kun kuubalaiset saivat joulukuussa internetyhteyden kännyköihinsä.

Diaz toivoo, että keskustelun vilkastuminen edistää naisliikkeen vaatimusta laista sukupuolittunutta väkivaltaa vastaan.

Feministien aikakauslehti Alas Tensas ja tasa-arvoa ajava uutissivusto Tremenda Nota ovat uutisoineet tänä vuonna useista naismurhista.

Apua väkivallan uhreille

– Naismurhaa edeltää aina paljon väkivaltaa. Meiltä apua hakevat naiset ovat kärsineet siitä keskimäärin 5–15 vuotta, vuonna 2016 perustettua naisten tukikeskusta johtava psykiatri Ivón Ernard kertoo.

– Auttamistamme lähes 200 naisesta ei onneksi yksikään ole päätynyt murhatuksi. Olemme alkaneet perustaa heille tukiryhmiä jatkoa varten, hän selittää.

Valtiolta vaaditaan määrätietoisia toimia naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi. Asiantuntijoiden mukaan se edellyttää lainsäädännön ohella lisäkoulutusta muun muassa poliisin, oikeuslaitoksen ja terveydenhuollon työntekijöille. Tarvitaan myös turvapaikkoja uhreille ja huomion kiinnittämistä väkivallan tekijöihin.

Kuubassa vuonna 2016 toteutetun tasa-arvokyselyn lopulliset tulokset julkaistiin vasta tänä vuonna. Haastatelluista yli 10 000 naisesta liki 27 prosenttia kertoi kokeneensa jonkinlaista väkivaltaa parisuhteessaan kuluneen vuoden aikana.

Espanjankielinen versio