Wikimedia Commons/Nasa

Vain ihmisen aiheuttama ilmastokriisi voi selittää kaksinkertaiseksi kasvaneen sulamisvauhdin.

Himalajan jäätiköiden sulamisvauhti on kaksinkertaistunut vuosituhannen vaihteen jälkeen. Kun ne ajanjaksolla 1975–2000 madaltuivat keskimäärin 22 senttiä vuodessa, vuosina 2000–2016 niiden pinta aleni keskimäärin 43 senttiä vuodessa.

Tieteellisessä Science Advances -aikakauslehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan neljäsosa Himalajan vuoriston jäästä on hävinnyt neljän viime vuosikymmenen aikana.

Tutkimuksen mukaan jäätä häviää nyt 8 miljardia tonnia vuodessa. Alemmilla rinteillä sijaitsevat jäätiköt madaltuvat peräti 5 metriä vuodessa.

Keskimääräiset lämpötilat Himalajalla ovat nousseet yhdellä asteella vuosina 2000–2016.

Tutkimus tehtiin vertaamalla nykyisiä satelliittikuvia Yhdysvaltain vakoilusatelliittien 1970-luvulla ottamiin kuviin. Jälkimmäiset kuvat olisivat olleet jo joitakin vuosia julkisesti käytettävissä, mutta ne on vasta nyt muutettu vertailukelpoisiksi 3D-kuviksi.

Vaikuttaa ihmisten elämään

Himalajan jäätiköiden sulaminen vaikuttaa suoraan miljardin ihmisen elämään, sanoo Philippus Wester International Centre for Integrated Mountain Development -keskuksesta Guardian-lehdessä. Kyseessä ovat Himalajalta alkunsa saavien jokien vaikutusalueella asuvat ihmiset Intiassa, Pakistanissa, Kiinassa ja muissa Aasian maissa.

ILMOITUS

Wester johti helmikuussa julkaistua tutkimusta Hindukushin ja Himalajan jäätiköistä. Tutkimuksen mukaan kolmasosa alueen jäätiköistä sulaa vuosisadan loppuun mennessä, vaikka hiilidioksidipäästöjä leikattaisiin nopeasti. Jos niin ei tehdä, kaksi kolmasosaa sulaa.

Ilmastonmuutos syynä

Uusimman tutkimuksen mukaan muu kuin ihmisen toiminnan aiheuttama ilmastonmuutos ei voi selittää Himalajan jäätiköiden sulamisvauhtia. Koska jäätiköt sulavat samaa tahtia koko 2 000 kilometrin pituisessa vuoristossa, eivät paikalliset saasteet tai säätekijät voi selittää muutosta.

Himalajan alueen keskimääräiset lämpötilat ovat nousseet yhdellä asteella vuodesta 2000 vuoteen 2016. Myös tämä sopii havaintoihin jäätiköiden sulamisvauhdista.