Wikimedia Commons/World Economic Forum

ITUC:in pääsihteerin Sharan Burrowin mukaan on siirryttävä uusiutuvaan energiaan työntekijöiden oikeuksia kunnioittaen.

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUC:in pääsihteeri Sharan Burrow kehottaa työntekijöitä tukemaan Green New Deal -tyyppistä siirtymää fossiilisen energian hallitsemasta taloudesta uusiutuvaa energiaa käyttävään talouteen.

Työntekijöiden oikeudet on Burrowin mukaan asetettava etusijalle muutosprosessissa.

”Teemme työtä sen puolesta, että ketään ei jätetä”, Burrow sanoi australialaisten The Sydney Morning Herald ja The Age -lehtien tiistaina julkaisemassa haastattelussa.

Australia on maailman suurin hiilen viejä.

”Kamppailimme voitokkaasti sen puolesta, että Pariisin ilmastosopimukseen kirjattiin ajatus ’oikeudenmukaisesta siirtymästä’. Nyt työskentelemme saadaksemme hallitusten ja työnantajien kanssa sopimukset, joilla varmistetaan työntekijöiden ja heidän perheidensä toimeentulo, mutta niin, että heidän yhteisöillään on tulevaisuuden toivoa”, Burrow sanoi.

Australialaissyntyinen Sharan Burrow johti Australian keskusammattiliittoa (ACTU) ennen siirtymistään ITUC:in pääsihteeriksi vuonna 2010.

ILMOITUS

Hiilentuotannon suurvalta

Australia on maailman neljänneksi suurin hiilentuottaja ja suurin hiilen viejä. Hiilentuotantoa on siellä edelleen kasvatettu tällä vuosikymmenellä.

Työväenpuolueen hallitus perusti vuoden 2012 alusta voimaan astuneen päästökauppamekanismin hiilentuotannolle, mutta vaalit voittanut oikeistohallitus peruutti sen jo heinäkuussa 2014.

Hiilentuotantoa perustellaan Australiassa usein työpaikkojen luomisella.

Burrow osoitti haastattelussa sanansa hiilikaivosten työläisille, jotka ovat hänen mukaansa tuoneet maalle vaurautta ja ansaitsevat kunnioituksen. Burrowin mukaan Australian liittojen pitäisi kuitenkin liittyä kansainväliseen liikkeeseen ilmastonmuutoksen nostamiseksi ensisijaiseksi maapallon kriittisessä käännekohdassa.

”Kuolleella planeetalla ei ole työpaikkoja”, muistutti Burrow.