Anneli Jussila

Keuraanmäki Pusulassa on säilynyt kirveen koskemattomana.

Pihkantuoksuista kalliomännikköä ja valoisina hohtavia jäkälähuippuja – rinteillä tummanpuhuvana seisovaa kuusimetsää joukossaan pökkelöitä, keloja, vanhoja rauduskoivuja ja vaahteraa. Monimuotoista, aarniomaista metsää sellaisena miksi se luonnon huomassa kasvaa.

Tällaiseksi Luonnonperintösäätiö kuvailee uusinta suojelualuetta, Keuraanmäkeä Pusulassa neljän kilometrin päässä Karkkilasta. Sen lahjoittivat säätiölle elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki ja hänen vaimonsa Paula Oinonen.

Kaurismäki on tunnettu paitsi elokuvistaan myös kantaaottavana luonnonystävänä.

– Metsä tarkoittaa minulle rauhaa, mahdollisuutta hiljentyä kuuntelemaan honkien huminaa. Samalla tarkkailen maastoa sieniaterian toivossa, Kaurismäki kuvailee.

Keuraanmäen metsä kuului aiemmin Kaurismäen hotelli Oivalle ja sitä edeltäneelle vanhainkodille.

ILMOITUS

– Metsää ei ole hyödynnetty taloudellisesti tietääkseni koskaan vaan se on saanut elää omassa rauhassaan, Kaurismäki kertoo.

Yhteinen metsäretkeily alkukesän heleydessä Keuraanmäellä vahvistaa tämän: metsässä ei näy lainkaan sahakantoja.

Aki Kaurismäki ja Paula Oinonen halusivat lahjoittaa Keuraanmäen noin viiden ja puolen hehtaarin metsän nimenomaan Luonnonperintösäätiölle.

”Luotamme siihen, että tuo pieni, mutta äärettömän monimuotoinen metsä on Luonnonperintösäätiön hoivassa ikuisesti turvassa”, lahjoittajat sanovat.

Aki Kaurismäki muistuttaa, että ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa jokaisella yksittäisen ihmisen teolla on merkitystä, vaikka teko tuntuisi pieneltä.

Keuraanmäki on koko maassa toimivan Luonnonperintösäätiön 92. suojelualue ja kolmas suojeltu metsäalue Uudellamaalla.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!