Jarmo Lintunen

Vasemmistoliitto menetti yli puolet äänistään ja toisen paikkansa europarlamentissa kesäkuun 1999 eurovaaleissa. Ainoksi mepiksi, joita Suomesta valittiin silloin 16, jäi Esko Seppänen. Vasemmistoliiton kannatus oli 9,1 prosenttia.

Heti vaalien jälkeen alkoi kiistely huonon tuloksen syistä.

Seppänen sanoi, etteivät äänestäjät enää uskoneet puolueeseen sen ollessa hallituksessa kokoomuksen kanssa. Usko vasemmiston tarjoamaan vaihtoehtoon on kulutettu loppuun.

– Nyt pitää saada omiakin tuloksia, myötävaikuttaminen ei enää riitä, 59 789 ääntä saanut Seppänen vaati hallitusyhteistyöltä.

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Ralf Sund ei Seppäsen analyysiin uskonut. Hän piti tappion syynä sitä, että EU:ta vieroksuvat ovat keskimääräistä laiskempia äänestäjiä. Ja vasemmistoliitossahan vieroksujia riittää.

ILMOITUS

Toinen syy oli Sundin mukaan se, että ehdokkaista puuttui valtakunnallisesti tunnettu Suvi-Anne Siimeksen näköinen nainen.

Jos kyse olisi ollut protestista hallituspolitiikkaa vastaan, se olisi näkynyt jo eduskuntavaaleissa, sanoi Sund.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!