Lehtikuva/Vesa Moilanen

Hallitus aikoo torjua rasismia ja syrjintää toimenpideohjelmalla. Se puuttuu nykyistä vahvemmin järjestelmälliseen häirintään, uhkailuun ja maalittamiseen, joka uhkaa sananvapautta, viranomaistoimintaa, tutkimusta ja tiedonvälitystä.

Myös sisäisestä turvallisuudesta vastaavan sisäministeriön raportissa esitettiin muutama viikko sitten joukko toimenpiteitä vihapuheen hillitsemiseksi. Toisenlaisessa demokratiassa olisi iso riski valtion alkaessa nostaa vahvasti esiin journalismin ja sananvapauden pelisääntöjä.

Vihapuhemaailman levitessä puuttuminen on velvollisuus demokraattisessa yhteiskunnassa. Sananvapautta käytetään häikäilemättömästi hyväksi vihapuheen levityksessä. Siihen osallistuvat ääripoliittiset liikkeet ja osa myös kansalaisista.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiän lausunnon mukaan perussuomalaiset nuoret ovat rikkoneet etniseen alkuperään perustuvan syrjinnän kieltoa. Järjestön varapuheenjohtajan twiitti kehotti EU-vaaleissa äänestämään perussuomalaisia, jotta Suomen tulevaisuus ei näyttäisi kuvassa olevan tummaihoisen perheen kaltaiselta.

Varapuheenjohtaja edustaa ja toimii yksiselitteisesti asemastaan käsin.

ILMOITUS

Opetus- ja kulttuuriministeriön tulee puuttua tukeen. On kestämätöntä, että valtion tuella ajetaan valkoisen rodun herruutta. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan ministeriössä on harkintaa tehty aikaisemminkin. Puheet kovenevat, jos niitä seurataan sivusta.

Ministeriön kanta on vahva periaatteellinen viesti. Valtion varoilla toimiva järjestö ei voi levittää etnistä alkuperää olevia ihmisiä syrjivää viestiä ja ajaa valkoisen rodun herruutta samaan aikaan, kun valtio pyrkii hillitsemään vihapuhetta.

Kielletty ja rangaistava vihapuhe kaventaa sananvapautta. Se sulkee osan ihmisistä yhteiskunnallisesta keskustelusta. Sanoista on myös lyhyt matka tekoihin.

Sananvapauden nimissä toimivat vihapuheen levittäjät ovat välillisesti vastuussa yhteiskunnan turvallisuudesta. Viha lietsoo tekoihin ihmisiä, joilla ei ole edes suoraa yhteyttä vihanlietsojiin.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.