Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Petteri Orpon mukaan hallitusohjelma edustaa tyypillistä vasemmistolaista ajattelua.

Oppositio lyttäsi odotetusti Antti Rinteen hallituksen ohjelman koko päivän eduskunnassa jatkuvassa keskustelussa. Sävyssä oli kuitenkin eroa. Suurin oppositiopuolue perussuomalaiset haukkui kaiken, kokoomuksen mukaan ohjelmassa on kannatettaviakin asioita.

– On kestämätöntä, että hallitus aikoo myydä valtion omaisuutta ja lähettää myynnistä saadut rahat Afrikkaan, paukutteli perussuomalaisten ryhmänjohtaja Ville Tavio.

Tavion mukaan hallitus on kaiken kaikkiaan viemässä Suomen turmioon, tuhlailee ja paikkaa sen korottamalla veroja. Laittomasta maahanmuutosta se haluaa tehdä laillista.

Perussuomalaisten epäluottamusesitys Tavion tyylilajin mukainen:

”Eduskunta toteaa, että hallituksen esittämä hallitusohjelma jyrkentää kansan kahtiajakoa, lisää entisestään maahanmuuttajien etuisuuksia kantaväestön kustannuksella sekä jatkaa Suomen itsenäisyyden ja itsemääräämisoikeuden kaventamista harjoittamallaan ilmasto- ja EU-politiikalla, minkä vuoksi hallitus ei nauti eduskunnan luottamusta.”

ILMOITUS

”Oppositiossa ei voi vastustaa kaikkea”

– Oppositiossa ei voi vain sokeasti vastustaa kaikkea, mitä hallitus tekee. Se ei ole vastuullista. Siksi olemme valmiita tukemaan hallituksen esityksiä silloin, kun ne ovat järkeviä, sanoi puolestaan kokoomuksen puheenjohtaja, entinen valtiovarainministeri Petteri Orpo.

Hänen mukaansa ohjelmassa on 200 sivua hyviä asioita, mutta strateginen ote puuttuu.

– Hallitus tekee pieniä panostuksia sekä tulonsiirtoihin että palveluihin. Monet näistä ovat suoraan sanoen niin nimellisiä, että todellista muutosta ei tapahdu.

– Valtavasta rahanjaosta huolimatta luvattua koulutusmiljardia tai hoitajamitoitusta ei tule. Hallitus lisää pysyviä menoja 1,2 miljardin käytännössä velkarahalla. Sen lisäksi hallitus yksityistää valtion omaisuutta 3 miljardilla eurolla, Orpo syytti.

Hän ennusti hallitusyhteistyön vaikeutuvan kun selviää, että rahaa uudistukseen ei olekaan ja kutsui hallitusohjelmaa bluffiksi.

– Rinteen vasemmistohallitus uskoo siihen, että kaikki suomalaisen yhteiskunnan haasteet ratkaistaan lisäämällä veroja, tulonsiirtoja ja pakkoa. Tämä on tyypillistä vasemmistolaista ajattelua, Orpo sivalsi.