Lehtikuva/Mikko Stig

Asian valmistelu on jo aloitettu ministeriössä, sosiaali- ja terveysministeri vahvistaa.

Hallitusohjelman kirjaus aktiivimallista ja viime päivien uutisointi aiheesta ovat herättäneet työttömien keskuudessa hämmennystä: eikö aktiivimallia puretakaan?

Hallitusohjelmassa lukee, että ”puretaan aktiivimallin leikkurit ja velvoitteet, kun työllisyysvaikutuksiltaan vastaavista toimenpiteistä on päätetty”. Jäljempi lause tuli ohjelmaan hallitusneuvottelujen loppusuoralla keskustan vaatimuksesta.

Hämmennystä lauseessa aiheuttaa se, ettei aktiivimallin työllisyysvaikutuksia ole selvitetty ja että mallin purkaminen ei olisikaan sovittu asia.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen totesi maanantaina Twitterissä, että mitään epäselvyyttä asiassa ei ole.

Pekosen mukaan hänen johtamansa sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee jo mallin purkamista. ”Muutos viedään läpi niin nopeasti kuin on mahdollista huomioon ottaen hyvä lainsäädäntötapa ja Kelan järjestelmien muutostarpeet.”

ILMOITUS

Hallitusohjelmassa todetaan lisäksi, että ”tilalle valmistellaan malli, jossa työttömän työllistymissuunnitelmassa sovitaan henkilökohtaisesta työnhakuvelvoitteesta ja palveluista, kuten esimerkiksi koulutuksesta ja kuntoutuksesta”.

Yle uutisoi porrastuksesta

Epäselvyyttä työttömien keskuudessa aktiivimallista herätti myös Ylen sunnuntainen uutinen, jonka mukaan hallitusohjelman kirjaus on pettymys ja EK tarjoaa tilalle työttömyysturvan porrastusta.

– Työttömyyden jatkuessa päivärahaa leikattaisiin ensin kolmen kuukauden kohdalla 10 prosentilla, sitten kuuden kuukauden kohdalla toisella 10 prosentilla, EK:n johtava asiantuntija Vesa Rantahalvari kaavaili Ylen uutisessa.

Aiemmin STTK:n puheenjohtaja Antti Palola on puhunut työttömyysturvan porrastamisesta. SAK:n työ- ja turva-osaston johtaja Saana Siekkinen sanoi Ylelle, että ”jos olisi mahdollisuus tehdä sellainen porrastus, että laitettaisiin kovasti uutta rahaa peliin ja alkuun nostettaisiin työttömyysturvan tasoa, kyllä me varmasti sellaisesta voisimme keskustella”.

– Meidän työttömien jäsenten keskimääräinen ansioturva on 1 200 euron tienoilla kuukaudessa eli se on kovin matala jo ennestään, Siekkinen kuitenkin muistutti.

Työttömien Keskusjärjestön puheenjohtaja Irma Hirsjärvi totesi maanantaina Ylen uutisesta, että ”kyse on medialukutaidosta, mutta juttu ei ollut niin selvä kuin uutisen ehkä kannattaisi olla”.

”Kun aktiivimallin lakkauttaminen on hallituksen tavoite, kun useampi ministeri aina kysyttäessä kertoo, että leikkuri lähtee, ja kun asian olisi toimitus voinut vielä kerran tarkistaa itse juttuun ja kertoa, että aloittelut on jo valmisteltu, tuli tämän tietävälle lukijalle vähän tyhmä olo.”

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!