Uutisoinnissa on korostettu voimakkaasti nuorten olleen koululakossa maaliskuussa. Ymmärtääkseni kyseessä kuitenkin oli mielenilmaisu ilmaston suojelemiseksi. Toimittiin, jotta tulevaisuudessa ihmisillä olisi mahdollisuus normaaliin elämään maapallolla.

Luonnollisesti tästä ovat huolestuneimpia ne, joilla tulevaisuus on edessäpäin. Ikävä kyllä kaikki eivät tunnusta ilmaston lämpenemisen olevan uhka ihmiskunnalle ja nykyisen kaltaiselle luonnolle. Jopa ministeritasoisen osaajan olen kuullut sanovat Suomen maatalouden hyötyvän ilmaston lämpenemisestä satokauden pidentyessä. Maapallo on kuitenkin kokonaisuus, missä kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Ilmakehä ei siis lämpene vain Suomen yläpuolella vaan kaikkialla maapallolla, ja juuri tuo huolestuttaa nuoria.

Näihin ilmastotalkoisiin pitää meidän kaikkien osallistua. Syyttävää sormea ei pidä osoittaa vanhalla autolla ajaviin, eikä kehenkään muuhun yksittäiseen ihmiseen. Meidän kaikkien on tarkasteltava omaa toimintaamme, mutta todellisiin vaikuttaviin muutoksiin on mahdollisuus vain maailman valtioiden yksituumaisella yhteistyöllä.

On pikemmin kannustettava nuoria yhteiskunnalliseen toimintaan kuin kyseenalaistettava heidän tarkoitusperiään. Tarvitaan lisää ja parempaa koulutusta, ja tarvitaan toimintaa tulevaisuuden hyväksi.

Markku J. Kekäläinen
Espoo