Lehtikuva/Kaisa Siren

Yleistä asevelvollisuutta pidetään Suomen puolustuksen selkärankana.

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) viime marraskuussa julkistama mielipidemittaus herätti normaalia enemmän huomiota, koska alle 25-vuotiaiden maanpuolustustahto oli romahtanut. Alle puolet eli 49 prosenttia nuorista kannatti sotilaallista puolustautumista kaikissa tilanteissa. Vuotta aiemmin MTS:n tutkimuksessa tällä kannalla oli ollut 66 prosenttia saman ikäryhmän vastaajista.

Reserviupseeriliiton, Reserviläisliiton, Maanpuolustuskiltojen liiton ja Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen perjantaina julkistaman tutkimuksen mukaan samassa ikäryhmässä sotilaallisen puolustautumisen kannalla oli 62 prosenttia vastaajista.

Lukujen suuren eron taustalla on todennäköisesti alle 25-vuotiaiden vastaajien pieni määrä molemmissa tutkimuksissa, mikä kasvattaa virhemarginaalia yksittäisten vastaajaryhmien osalta.

Kaiken kaikkiaan suomalaisten maanpuolustustahto on viime kuukausina hieman noussut. Taloustutkimuksen tekemässä tutkimuksessa selvisi, että 69 prosenttia suomalaisista puolustaisi Suomea sotilaallisesti myös epävarmalta vaikuttavissa tilanteissa. Tämä on kolme prosenttiyksikköä suurempi luku kuin Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) marraskuisessa mielipidemittauksessa. Vastaajaryhmän suuruus molemmissa tutkimuksissa oli hieman runsaat tuhat henkeä.

Suomalaisten maanpuolustustahto vaihtelee paljon ikäryhmittäin ja sukupuolittain. Suomen sotilaallista puolustamista kaikissa tilanteissa kannattivat eniten 50–79-vuotiaat (72%) ja miehet (79%) enemmän kuin naiset (59%).

ILMOITUS

Yleinen asevelvollisuus selkäranka

Yleinen asevelvollisuus nauttii Suomessa suurta kannatusta. 69 prosenttia vastaajista piti sitä Suomen puolustuksen suurimpana vahvuutena. Seuraavaksi suurimpana vahvuutena (34%) pidetään sotilaallista yhteistyötä muiden valtioiden kanssa. Sotilaallisen liittoutumattomuuden valitsi vahvuudeksi 31 prosenttia vastaajista.

Nato-jäsenyyttä kannatti vain 12 prosenttia vastaajista, mutta 44 prosenttia haluaa säilyttää Nato-option keinovalikoimassa.

12 prosenttia vastaajista halusi solmia puolustusliiton Ruotsin kanssa.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!