Lehtikuva/Roni Rekomaa

Nyt terveyskeskuksissa työskentelee noin 3 700 lääkäriä.

Hallitusohjelmassa luvatun perusterveydenhuollon hoitotakuun tiukentaminen seitsemään päivään tarkoittaa sitä, että terveyskeskuksiin tarvitaan 1 100–1 800 uutta lääkäriä, arvioi THL. Määrä vaihtelee sen mukaan, kuinka kokeneita lääkärit ovat. Kokeneemmat lääkärit pystyvät hoitamaan päivässä useampia potilaita kuin kokemattomammat.

THL laski hoitotakuun tiukentamisen edellyttämän lääkäritarpeen uudelleen sen jälkeen kun keskiviikkona 5.6. tuli ilmi, että laitoksen alkuperäisissä laskelmissa oli virheitä. Uudet laskelmat eivät THL:n tulkinnan mukaan vaikuta hallitusohjelmaan kirjattujen peruspalveluita koskevien linjausten perusteisiin.

Alun perin THL arvioi, että uusia lääkäreitä tarvittaisiin 1 600–2 600.

– Lääkärien määrän laskennassa tapahtui alun perin inhimillinen virhe. Laskelmien pohjana oli 3,2 miljoonaa kiireetöntä terveyskeskuskäyntiä vuodessa, kun luvun piti olla 2,1 miljoonaa. Tämän vuoksi olemme tehneet uudet laskelmat, sanoo yksikönpäällikkö Anu Niemi.

Hän korostaa, että uusi arvio on edelleen hyvin karkea, koska täsmällistä tietoa lääkärien työajan jakautumisesta eri tehtäviin ei ole.

ILMOITUS

– Laskelmat perustuvat laskennalliseen arvioon terveyskeskuslääkärin hoitamien potilaiden vastaanottokäyntien määrästä. Lääkäreiden työaikaa kuluu vastaanoton lisäksi kuitenkin myös moniin muihin tehtäviin, kuten kotisairaanhoitoon, neuvolatyöhön ja opiskeluterveydenhuoltoon.

Tällä hetkellä terveyskeskuksissa työskentelee noin 3 700 lääkäriä. THL tekee parhaillaan kyselyä kaikille terveyskeskuksille siitä, miten lääkärien työaika jakaantuu eri tehtäviin. Tulokset valmistuvat ensi syksynä.

– Kysely tuo tarvittavaa lisätietoa, jota hyödynnämme, kun arviomme tarkemmin hoitotakuun tiukentamisen vaikutuksia, Niemi kertoo.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!