Lehtikuva/Mikko Stig

Kyllä-vaihtoehto sai 97 prosenttia äänistä, joita annettiin 3 856.

Vasemmistoliiton jäsenkunta kannattaa ylivoimaisella äänten enemmistöllä osallistumista Antti Rinteen hallitukseen. Neuvoa-antavassa jäsenäänestyksessä kyllä-vaihtoehto sai 97 prosenttia annetuista äänistä.

Parin päivän aikana järjestetyssä äänestyksessä annettiin yhteensä 3 856 ääntä ja äänestysprosentiksi muodostui 33,7. Äänestyksessä annettiin 12 tyhjää ääntä, 97 ei-ääntä ja 3 747 kyllä-ääntä.

– Tätä voi kutsua jäsenistön äänivyöryksi tasa-arvoisemman Suomen ja tulevaisuuden hyvinvointiin panostavan hallituksen puolesta, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kommentoi tulosta kesken puoluevaltuuston kokouksen.

Puoluevaltuusto on parhaillaan päättämässä hallitukseen osallistumisesta ja ministereistä.

Anderssonin mukaan äänestystulos kuvastaa sitä, että hallitusneuvottelut onnistuivat vasemmistoliiton osalta hyvin.

ILMOITUS

– Hallitusohjelma toteuttaa kaikki vasemmistoliiton neuvotteluille asettamat kynnyskysymykset. Epäoikeudenmukainen aktiivimalli saadaan purettua, terveyseroja kaventava sote-uudistus saadaan käyntiin ja Suomi aloittaa päättäväisen siirtymän kohti hiilinegatiivisuutta.

Vahva mandaatti

Äänestystulos antaa Anderssonin mukaan vahvan mandaatin puolueen hallitusyhteistyölle.

– Jäsenistömme katsoi, että vasemmistoliiton on nyt aika astua hallitusvastuuseen ratkomaan aikamme suurimpia tulevaisuushaasteita, eli eriarvoisuutta ja ilmastonmuutosta, sekä rakentamaan oikeudenmukaisempaa Suomea, Andersson sanoo.

Neuvoa-antava jäsenäänestys hallitukseen osallistumisesta on vasemmistoliiton puoluevaltuuston puheenjohtaja Pia Lohikosken mukaan osa vasemmistoliiton jatkuvaa työskentelyä puolueen jäsenten vaikutusmahdollisuuksien lisäämiseksi.

– Me pyrimme lisäämään jäsentemme osallistumista puolueen päätöksentekoon kaikilla tasoilla. Jäsenäänestys hallitukseen osallistumisesta on yksi tällaisista keinoista. Tulemme jatkamaan uudistuksia jäsentemme osallisuuden lisäämiseksi jatkossakin.

Noin kolmannes puolueen jäsenistä käytti äänioikeutta neuvoa-antavassa jäsenäänestyksessä.

– Lyhyt äänestysaika hillitsi hieman äänestysaktiivisuutta, mutta on myös hienoa, että tuhannet ihmiset osallistuivat alle kahdessa vuorokaudessa tähän uraauurtavaan äänestykseen. Näin valtavan selkeä tulos puhuu mielestäni puolestaan, puoluevaltuuston puheenjohtaja Pia Lohikoski sanoo.

Lohikosken mukaan jäsenäänestyksen järjestäminen oli vasemmistoliitolle luontevaa.

– Tuhannet vasemmistoliiton jäsenet työskentelevät joka päivä oikeudenmukaisemman Suomen puolesta. Heidän mielipiteensä kysyminen hallitusyhteistyöstä oli paitsi luontevaa, myös velvollisuutemme. Myös aloite jäsenäänestyksen järjestämisestä tuli puolueen jäseneltä.