Lehtikuva/Martti Kainulainen

Tutkijat ovat laskeneet, että sana tasa-arvo esiintyy Rinteen hallitusohjelmassa 71 kertaa. Sipilän hallituksen ohjelmassa se mainittiin viisi kertaa.

Sukupuolten tasa-arvo on palannut Sipilän (kesk.) hallituksen mittaisen tauon jälkeen hallitusohjelmaan ja hallituksen poliittiseen puheeseen. Antti Rinteen (sd.) hallituksen tavoite on ”nostaa Suomi tasa-arvon kärkimaaksi”, ja se lupaa ”kunnianhimoisesti parantaa tasa-arvoa yhteiskunnan eri osa-alueilla”.

Tasa-arvon paremman näkyvyyden taustalla ovat yhtäältä hallituspuolueiden ideologiat ja arvot. Sipilän hallituksessa keskusta ja perussuomalaiset korostivat tasa-arvon sijaan perhearvoja. Nyt SDP, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP sitoutuivat jo vaaliohjelmissaan näkyvästi sukupuolten tasa-arvoon.

Näin arvioivat yliopistotutkija Anna Elomäki Tampereen yliopistosta, professorit Johanna Kantola ja Anu Koivunen Tampereen yliopistosta sekä dosentti Hanna Ylöstalo.

Tasa-arvolle tärkeisiin julkisiin palveluihin investoidaan.

Sipilän hallitusohjelmassa todettiin ykskantaan tasa-arvon toteutuneen. Satakunta tutkijaa keräsi listan tasa-arvon puolesta.

Tasa-arvo saa maksaakin

Rinteen hallitus tekee tasa-arvolla sekä symboli- että resurssipolitiikkaa. ”Hallitusohjelmaa on julkisessa keskustelussa luettu etupäässä perinteisestä oikeisto-vasemmisto-näkökulmasta, mutta ohjelmateksti viestii näyttävästi politiikan arvoulottuvuuden kasvavasta merkityksestä.

ILMOITUS

Tällä symbolisella tasolla tasa-arvo, syrjimättömyys ja ihmisoikeudet on asetettu politiikanteon uuteen keskiöön” kirjoittavat tutkijat.

Rinteen hallitus edustaa suunnanmuutosta Sipilän hallitukseen. Tasa-arvoreformeilla saa olla hintalappu, ja tasa-arvolle tärkeisiin julkisiin palveluihin investoidaan. Tutkijat tulkitsevat, että Rinteen hallitusohjelmassa tasa-arvo ei ole oma erillinen politiikkalohkonsa, vaan läpäisee ohjelman eri strategiset kokonaisuudet.

Konkreettisista tasa-arvo edistävistä teoista nostetaan esiin subjektiivisen oikeuden palauttaminen kokopäivähoitoon. Iso voitto naisjärjestöille oli, että niiden pitkäaikainen tavoite, seksuaalirikoslain muuttaminen onnistuu. Suostumuksen puutteesta tulee keskeinen raiskauksen määritelmässä.